2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Aláírták Ukrajna társulási szerződését

Az Európai Parlament és a kijevi törvényhozás egyszerre fogadta el az uniós társulási szerződést. A dokumentumban Ukrajna kötelezi magát az emberi jogok tiszteletben tartására, a szabad piacgazdaság megteremtésére és az Európával való szoros együttműködésre. A megállapodás egy szabad kereskedelmi övezet létrehozásáról is szól, de ennek végrehajtását Oroszország kérésére 2015 végéig elhalasztják.

Rendhagyó módon szavazott az Európai Parlament az ukrán társulási egyezmény jóváhagyásáról. A strasbourgi és kijevi törvényhozói testület élő videokapcsolaton keresztül hangolta össze a voksolást, így egyszerre ratifikálta a szabad kereskedelmi megállapodást is tartalmazó dokumentumot. A szerződés az energiaügy, közlekedés és oktatás terén történő együttműködés alapjait fekteti le, és kötelezi Ukrajnát az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartására. Bár az egyezmény gazdasági részének végrehajtását Oroszország kérésére 2015 végéig elhalasztották, a téma néppárti felelőse szerint már a jóváhagyás is jelentős lépés Ukrajna európai integrációja felé vezető úton, hiszen ennek az egyezménynek a korábbi elutasítása robbantotta ki az ukrán válságot.

„Az ukrán társadalom nagy árat fizetett az európai jövőért: az ország számtalan áldozatot gyászol, területe orosz megszállás alá került, és egyre nehezebb gazdasági körülmények között él. Fel kell gyorsítanunk az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és gazdasági segítséget, és hozzá kell járulnunk Ukrajna katonai képességeinek a fejlesztéséhez. Segítenünk kell Ukrajnát területi egységének a megvédésében és ezzel egy időben végre kell hajtani a nehéz de szükséges reformokat” – fejtette ki Jacek Saryusz-Wolski.

Az ukrán parlament a Donyeck és Luhanszk megye szakadárok által elfoglalt részeinek különleges jogállásáról, valamint a szeparatistáknak nyújtandó amnesztiáról szóló törvényjavaslatot is elfogadta, amit Petro Porosenko államfő nyújtott be. A törvényjavaslat rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról rendelkezik a régióban.

Közben Kelet-Ukrajnában a tűzszünet ellenére is folytatódtak a harcok. Donyeckből a szeparatisták jelentettek bombázásokat, az ukrán sajtó pedig arról cikkezett, hogy újabb hetven ukrán katona holttestére bukkantak, akik a harcokban estek el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!