2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Afrika-szerte egyre több korlátozást vezetnek be

Bejelentették pénteken a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy meghalt két koronavírus-fertőzött, ezek az első halálesetek az országban, ahol a járvány miatt csütörtök éjféltől három hétre szóló kijárási tilalom lépett hatályba, és szinte teljesen leállt a gazdaság.

  • Afrika-szerte egyre több korlátozást vezetnek be

 

A dél-afrikai államban péntekre ezer fölé emelkedett a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az egészségügyi minisztérium. A kontinensen a legtöbb esetet itt azonosították, egész Afrikában pedig jelenleg 3200 fölött jár a fertőzöttek száma.

Csütörtök éjjel a rendőrök hangosbemondókon keresztül zavarták haza az embereket Johannesburg belvárosában. A katonaság is részt vesz a korlátozó intézkedések betartatásában. Az emberek csak élelmiszer és gyógyszer vásárlása céljából hagyhatják el otthonaikat. Ideiglenesen betiltották a cigaretta és az alkohol értékesítését, sőt a kutyasétáltatást is. A tömegközlekedési eszközök csak a csúcsforgalom idején járnak. Az autóforgalmat rendőrségi és katonai útakadályokkal ellenőrzik.

Afrika-szerte további korlátozó intézkedések várhatók. A kontinensen 24 ország már teljesen lezárta a határait az afrikai betegségmegelőző központ szerint.

Szó szerint élet és halál kérdéséről van szó - mondta pénteken Mokgweetsi Masisi, Botswana miniszterelnöke, arra biztatva országa lakóit, hogy maradjanak otthon. Botswana egyike azon nyolc afrikai országnak, ahol még nem diagnosztizáltak hivatalosan koronavírus-fertőzöttet.

A Dél-afrikai Köztársasághoz hasonló teljes leállást Afrikában eddig csak Tunéziában, Ruandában és Mauritius szigetén vezettek be, pénteken azonban Zimbabwe és a Kongói Demokratikus Köztársaság is csatlakozott ezen országok sorához.

Zimbabwéban hétfőtől kezdődően, egyelőre 21 napra rendeltek el országos kijárási tilalmat. Emmerson Mnangagwa elnök bejelentése szerint a biztonsági erőket is bevethetik a korlátozások kikényszerítésére. Egyedül a szolgálatban lévő közalkalmazottakra és az egészségügyi dolgozókra nem vonatkozik a rendelet. Televízióban közvetített beszédében a 76 éves államfő szólt arról is, hogy a gyászszertartásokon résztvevők számát legfeljebb ötven főre korlátozzák.

Zimbabwében hivatalos adatok szerint eddig öten fertőződtek meg, akik közül egy ember elhunyt. Az ellenzék és a kormány bírálói szerint azonban a hararei vezetés elhallgatja a valós számokat, és nem tesz semmit a kór feltartóztatása érdekében.

A múlt héten Mnangagwa kijárási korlátozásokat rendelt el, de ettől az élet a megszokott kerékvágásban folytatódott a dél-afrikai állam városaiban, az informális piacok és üzletek nyitva tartottak, a tömegközlekedés zavartalanul működött.

Egy zimbabwei milliárdos támogatást ígért az egészségügyi dolgozóknak, miután több ápoló és orvos felmondott a koronavírussal szemben védő felszerelések hiánya miatt. A felajánlás anyagi juttatások mellett életbiztosítások kötését is magában foglalja.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban szombattól lép életbe kijárási tilalom, szintén három hétre.

Szenegál, Kenya és Elefántcsontpart is bevezetett kijárási korlátozásokat, de itt az intézkedések kevésbé szigorúak.

Afrika legnépesebb országában, Nigériában viszont mindeddig a hatóságok megelégedtek azzal, hogy megkérték a főváros, Abuja és a legnagyobb város, Lagos lakosait, hogy maradjanak otthon. Bár a szárazföldi határokat a hét elején lezárták, a nigériai kormány még csütörtökön is úgy nyilatkozott, nem tartanak attól, hogy robbanásszerűen emelkedne majd a koronavírus-fertőzöttek száma. A 190 milliós országban eddig 51 fertőzést és egy halálesetet jegyeztek fel.

Algéria a nap folyamán további kilenc tartományra terjesztett ki kijárási tilalmat - közölte a miniszterelnöki hivatal. Az észak-afrikai ország 48 tartományából addig csak a fővárosban és a szomszédos Blida tartományban rendeltek el ilyen korlátozást a járványügyi helyzet miatt.

Egy nap alatt 185-en haltak meg Nagy-Britanniában

A pénteken ismertetett adatok szerint egy nap alatt 185-tel emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezetője péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a szolgálat több mint 30 ezer ággyal bővíti a kórházi ellátó kapacitást.

Az NHS nyilvántartása alapján eddig 769-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

A pénteken bejelentett 185 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A tájékoztatás szerint az elmúlt egy napban elhunytak közül a legfiatalabb 29, a legidősebb 98 éves volt, és négy kivételével mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!