2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapta az idei Nobel-békedíjat

A szíriai leszerelésében is közreműködő Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kapta idén a Nobel-békedíjat – jelentette be Oslóban a Norvég Nobel-bizottság. A magyar kormány közleményben gratulált, a Külügyminisztérium szerint a hágai székhelyű szervezet egyedülálló munkát végez a biztonságos világ megteremtéséért.

A szervezet technikai titkárságának stratégiai igazgatója magyar. Zimonyi Attila a távirati irodának azt mondta, hogy az ismertté vált vegyifegyver-készletek 80 százalékát sikerült megsemmisíteniük, Líbiában és Irakban még tart a munka. A hágai székhelyű szervezet ötszáz alkalmazottja közül kétszáz főállású ellenőr.

„Az OPCW elsődlegesen Szíria miatt kapta a díjat, a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért és azért, hogy most már elérhetőnek látszik az a cél, hogy búcsút intünk a tömegpusztító fegyvereknek” – közölte Thorbjorn Jagland, a Norvég Nobel-bizottság elnöke, Norvégia korábbi miniszterelnöke, az Európa Tanács főtitkára.

A francia elnök szerint a bizottság választása üzenetértékű. „Mindenki megérti a zsűri üzenetét, hogy egy olyan szervezetet választott, amelynek feladata, hogy ellenőrizze és megsemmisítse a vegyi fegyvereket. Ez az üzenet kapcsolódik ahhoz, ami Szíriában történt, és a szervezet szerepe most az, hogy megsemmisítse a vegyifegyver-arzenált” – mondta Francois Holande.

Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vezetője arról beszélt, hogy a Nobel-díj hozzájárulhat a szíriai polgárháború lezárásához. „Nagyon remélem, hogy az elismerés és a szervezet ENSZ-szel közös, folyamatban lévő missziója elősegíti a béke megteremtését Szíriában, és a véget vet a lakosok szenvedésének” – fogalmazott.

A Törökországban működő Szíriai Nemzeti Koalíció kevésbé derűlátó. „Ezt inkább gúnyosnak találom. Nem hiszem, hogy a vegyifegyver-keresők Nobel-békedíja elősegítené a békét Szíriában – vélekedett Khaled Szaleh, a Szíriai Nemzeti Koalíció szóvivője. – Mi szabadnak akarjuk látni a szíriai embereket, de nem akarjuk, hogy Aszad szabadon távozhasson a törvény elől. Meg kell állítanunk a vérfürdőt Szíriában, és mostanáig a nemzetközi közösség semmit sem tett ezért. Tudjuk, hogy minden második órában meghal egy szír kisgyerek, tudjuk, hogy mindennap egy-kétszáz ember meghal, nem tudom, hogy ez a Nobel-békedíj mit változtathatna meg.”

Az 1997-ben létrehozott OPCW független nemzetközi szervezet, feladata a vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtásának felügyelete. Tevékenységét összehangolja az ENSZ-szel, így tevékeny szerepet vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében. Az OPCW-nek jelenleg 189 tagállama van, Szíria csatlakozása jövő hétfőn válik hivatalossá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!