2019. április 23.,
kedd, Béla napja

A terrorizmus elleni harcra szólított fel az egyiptomi elnök

Hír TV

2019. február 25., hétfő 08:25, frissítve: hétfő 13:47

A terrorizmus elleni közös harc fokozására szólította fel az Európai Uniót az egyiptomi elnök. Abdel-Fattáh esz-Szíszi a házigazdája az Európai Unió és az Arab Liga állam- és kormányfői egyiptomi csúcstalálkozójának. A csúcson Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

A hivatalos megnyitóbeszédekkel megkezdődött Sarm es-Sejkben az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozója, amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

A felszólalók az egymással szomszédos két térség együttműködésének fontosságát hangsúlyozták.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a terrorizmus elleni közös harc fokozására szólított fel, emellett felvetette egy európai-arab együttműködés lehetőségét a biztonságos migráció érdekében.

Sebastian Kurz osztrák kancellár viszont még a tanácskozás előtt az Európában elutasított illegális bevándorlók fokozott visszavételét követelte az észak-afrikai államoktól.

Az öböl-menti gazdag országokon kívül a többi arab ország túlnépesedéssel és nagy arányú munkanélküliséggel küzd, az Európai Unió pedig a legnagyobb gazdasági befejtetőnek számít.

Az egyiptomi üdülőhelyen 24 uniós állam-, és kormányfő, az Európai Tanács és a Bizottság elnöke, a muszlim országok részéről pedig 15 vezető vesz részt az ülésen.

A fő napirendi pontok a biztonsági, menekültügyi és gazdasági kérdések.

Az előkészítő egyeztetések 3 hete zárultak le Brüsszelben az Európai Unió és az Arab Liga képviselői között.

A Közösség biztonságpolitikai főképviselője, Frederica Mogherini akkor azt mondta, több migrációs kérdésben azonos álláspontot képviselnek a felek, bizonyos témákban azonban nem.

Ez az unió országaira és a brüsszeli központra is elmondható.

Elemzők nem várnak áttörést Sarm es-Sejkben a migrációt érintő kérdésekben az eltérő vélemények miatt. Pedig az Európára nehezedő migrációs nyomás miatt égető szükség lenne az érdemi megállapodásra. Már csak azért is, mert Brüsszel például arról sem tett le, hogy szétossza a menekülteket a tagállamok között.

Athéni hírforrások szerint egyre több az illegális bevándorló a görögországi táborokban, akik elégedetlenek a körülményekkel.

Tízezrek várják, hogy továbbutazhassanak, de a határzárak miatt erre nincs lehetőségük.

 Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnapi rádióinterjújában azt mondta, hogy Brüsszel letagadja a bevándorlásösztönző terveit, miközben támogatja a migrációt ösztönző erőket.

Legfrissebb összesítés szerint januárban hatvanezer bevándorló, harmincezer kártyára kapott utalásokat és ami például a határok ügyében folytatott vitát illeti

Deutsch Tamás is megerősítette, hogy Brüsszel letagadja, azonban törvényessé akarja tenni az illegális bevándorlók Európába áramlását. A Fidesz európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy ezt támogatja a magyar ellenzék is, hiszen az MSZP, a DK és a Párbeszéd Európa parlamenti képviselői megszavazták a migránsvízumot.

„Ezt az Európa parlamenti határozatot 2018. december 11-én az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, képviselői igen szavazatukkal támogatták. Igen szavazatukkal támogattak egy olyan elképzelést, amely elképzelés azzal a konkrét veszéllyel, fenyegetéssel jár, hogy milliós nagyságrendben érkeznek immár legálisan, vízummal Európába migránsok” – mondta Deutsch.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy ez katasztrofális következményeket okozhat egész Európában.