2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A szocdemek kudarca a romániai népszavazás

Érvénytelen a romániai népszavazás, a részvételi arány nem érte el a 30 százalékos küszöböt. A románok arról dönthettek, hogy a férfi és nő házasságán alapuló család fogalma bekerüljön-e az alaptörvénybe.

  • A szocdemek kudarca a romániai népszavazás

Egy Bukaresttől délre fekvő falu lakói a romániai alkotmány módosítását támogatják. A módosítás azt mondta volna ki, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet. Romániában a hétvégén tartottak népszavazást a kérdésről, a referendumot egy civil kezdeményezés a Koalíció a családokért hozta tető alá az ortodox egyház és egy kivételével az összes parlamenti párt támogatásával. Több civil szervezet arra figyelmeztetett: ha az alkotmánymódosítást megszavazzák akkor azzal tovább csökkenhetnek a kisebbségek jogai.

„Nem szeretném ezt a sok marhaságot, amiről hallani lehet. Az elejétől fogva így volt nő a férfival, férfi a nővel” – mondja Florica, egy helyi lakos. 

Nyolc órával az urnazárás előtt a részvételi arány mindössze 12 százalékos volt. A szavazásra jogosultak 30 százalékának kellene leadnia voksát, ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen.

„Nem megengedett egy férfinak, hogy férfival legyen és nőnek, hogy nővel. Ne lehetséges. Börtönbe kell őket küldeni” – mondja Iordan, egy helyi lakos. 

Estére kiderült: nem kerülhet be a román alaptörvénybe a módosítás, miszerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt. Országszerte 3 millió 732 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka.

„A románok elutasították a megosztottságot és egymás gyűlöletét, ez győzelem a román demokráciának és ezen felül a románok visszautasították az ortodox egyház szerepvállalását az ország szekuláris ügyeibe” – nyilatkozta Vlad Viski, a romániai Mozaiq Csoport elnöke. 

A homoszexuálisok jogaiért küzdő csoportok örömünnepet tartottak Bukarestben az eredmények hallatán.

„Nincs tradicionális család. Család van és ennyi. Az étel tradicionális, a disznó karácsonyra is az, de nem a család. A család az család, a szeretet az szeretet” – nyilatkozta Alexa Valianatos aktivista.

A közvélemény-kutatások szerint a románok 74 százaléka ellenzi az azonos neműek közötti házasságot. A jogvédők azonban tovább mennének.

„Úgy hiszem a politikusoknak most már legalizálni kellene az azonos neműek élettársi kapcsolatát. Válaszolniuk kell az emberek akaratára” – tette hozzá Vlad Viski, 

A részvételi arány Románia 41 megyéje közül egyedül az egyik moldvai megyében haladta meg a 30 százalékot. A két magyar többségű megye a sereghajtó a részvételi listán: Hargita megyében a jogosultak 11,1 százaléka, Kovászna megyében pedig 8,5 százaléka járult az urnákhoz. A kétnapos szavazás 40 millió euróba került.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!