2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

A nyugati szankciók feloldását sürgeti Irán új elnöke

Letette a hivatali esküt Irán új elnöke. Haszan Róháni beszédében sürgette a nyugati hatalmakat, hogy oldják fel az országot sújtó gazdasági szankciókat.

Róháni egyúttal kijelentette, hogy Irán sohasem akart háborút a világgal, és békére törekszik a régióban. Megnevezte a kormány tagjait is: külügyminiszternek az ország volt ENSZ-nagykövetét, a mérsékelt Dzsavad Zarifot jelölte. Róhánit a tapasztalt, de mérsékelt iszlamisták között tartják számon, aki várhatóan megpróbál majd kiegyezni a Nyugattal.

Az iráni himnuszt hallgatják a képviselők a teheráni parlamentben annak alkalmából, hogy letette az esküt az iszlám köztársaság hetedik elnöke, Haszan Róháni: „Itt, a Szent Korán jelenlétében és a nemzet előtt esküszöm a mindenható Istenre, hogy megvédem az ország hivatalos vallását, az Iszlám Köztársaságot, az alkotmányt és a jogrendet” – mondta esküjében Haszan Róháni.

Elemzők szerint a júniusban megválasztott főpap mérsékelt iszlamista, aki megpróbál majd egyezségre jutni a Nyugattal az országra kivetett gazdasági szankciók enyhítéséről. „Irán tisztelt polgárai a mérsékletesség és a szélsőségességektől való eltávolodás mellett voksoltak. A kormány gondolkodása és cselekvése a mértékletességen és bölcsességen alapszik majd. A mértékletesség a vágyak és a realitás közötti egyensúlyt jelenti, valamint azt, hogy a nemzet érdekeit a párt érdekei fölé helyezzük” – fogalmazott az új elnök.

Róháni egyúttal sürgette a nyugati hatalmakat, hogy oldják fel a szankciókat. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy Irán megfelelő választ adjon, a másik félnek a tisztelet, nem pedig a szankciók nyelvén kell beszélnie. Az ország atomprogramja miatt kirótt kereskedelmi korlátozások enyhítésére azért lenne szükség, mert azok visszavetették az ország gazdaságát, és növelte a munkanélküliséget. Az irániak változást várnak ezen a területen.

„Róháni azt ígérte, hogy megoldja a fiatalok problémáit. A fiatalok többségének nincs munkája, ezért a kormánynak több állást kell teremtenie” – mondta egy teheráni egyetemista.

Míg elemzők egy része óvatos optimizmussal fogadta az új elnököt, addig Izrael kormányfője nem lát okot az örömre: „Az iráni elnök személye változott, de a rezsim célja ugyanaz maradt. Irán atomfegyvereket szeretne kifejleszteni, és el akarja pusztítani Izrael államot – mondta Benjámin Netanjahu. – Ez nem csak nekünk és a Közel-Kelet számára jelent veszélyt, hanem az egész világnak. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezt megelőzzük” – tette hozzá Izrael kormányfője.

Irán ezzel szemben azt állítja, hogy atomprogramja csak békés célokat szolgál. Róháni a szankciók enyhítése érdekében növelné a program átláthatóságát, de felfüggesztését ő is elutasítja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!