2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Külföld

A Nyugat egyelőre még nem állítja le Kijevet

Tömegével menekülnek a civilek Kelet-Ukrajnából az ukrán hadsereg és a függetlenségpárti szakadárok összecsapásai elől. Orosz közlések szerint már csaknem tízezer menekült érkezett Oroszországba. A brit Guardian pedig azt írta, hogy csak Szlovjanszkból 15-20 ezer ember távozott. Pénteken az ukrán hadsereg nehézfegyverekkel foglalt vissza egy várost a felkelőktől. Az egyre nagyobb rombolás ellenére a nyugati hatalmak nem kérik Kijevtől az akció leállítását, hanem kizárólag Moszkvát hibáztatják a történtekért.

Háború sújtotta övezethez hasonlít a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városa: a belvárosban számos lakóépület romba dőlt, bombatalálatot kapott egy benzinkút, és szétlőtték az iskolát is – a tanítás szünet miatt diákok nem sérültek meg. „Ha ezt az ukrán erők tették, akkor nagyon megkérdőjelezhető, hogyan választják ki a célpontokat” – mondta Diana Magnay, a CNN tudósítója.

A városban sok helyen nincs áram és víz, a civilek pedig egyre jobban haragszanak az ukrán kormányra, amelynek hadserege nehézfegyverzettel támadja a függetlenséget követelő szeparatisták állásait. „Nagyon sok ember meghalt, de erről senki sem beszél. Vissza kellene rendelniük a hadsereget” – vélekedett egy helyi lakos.

Az ukrán egészségügyi miniszter szerint eddig legkevesebb 210 halottat követeltek az ukrán hadsereg és a szakadárok közötti harcok. Az áldozatok között 14 gyerek van. Kijev ennek ellenére folytatja a hadműveletet. Az ukrán fegyveres erők pénteken visszafoglalták Mariupolt. A harcokban gránátvetőket és harckocsit vetettek be, számos felkelőt megöltek.

A harcok miatt tömegével menekülnek el a civilek a térségből: Oroszországba például csaknem tízezren érkeztek az elmúlt napokban helyi közlések szerint. A menekültáradat főleg a rosztovi területet terheli, ahol szinte már alig tudják elhelyezni az érkezőket. A brit Guardian szerint csak Szlovjanszkból 15-20 ezren távoztak más városokba.

Az erőszak ellenére a Nyugat nem kérte Kijevtől a hadművelet leállítását, ehelyett kizárólag Moszkvát okolja a történtekért. A NATO-főtitkár például csak azt nevezte súlyos eszkalációnak, hogy csütörtökön állítólag orosz harckocsik lépték át az ukrán határt. Az orosz külügyminisztérium ezt cáfolta. Szerintük újabb rémhírterjesztésről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!