2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

A magyar-szerb megbékélésre is kihatással lehet az emlékműlopás

A Külügyminisztérium közleményben ítélte el a szabadkai emlékmű ellopását. Az 1944–45-ös délvidéki vérengzések emlékére emelt Vergődő madár szobor szombaton tűnt el a Zentai úti temetőből. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy politikai indítékból vitték el vagy fémlopásról van szó. Kern Sólya Mária, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke felszólította a hatóságokat, hogy minél hamarabb kerítsék kézre az elkövetőket.

Az ismeretlen tettesek szombaton lopták el a Vergődő madár című bronzszobrot. A több száz kilós alkotást a délvidéki vérengzések emlékére emelték. A szerb partizánok 1944 őszén a Zentai úti temető agyaggödrében több száz embert – magyarokat, horvátokat és németeket – végeztek ki, eddig 850 áldozatot azonosítottak.

Az ellopott bronzszobor alkotója, Kalmár Ferenc múlt héten hunyt el.

Kern Sólya Mária, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke a tettesek elfogását és megbüntetését követeli. „Az áldozatok rokonai, hozzátartozói minden évben eljönnek, szerintem idén ez még szomorúbb alkalom lesz. Úgy gondolom, hogy valóban mindent el kell követni annak érdekében, hogy megtaláljuk azokat, aki ezt elkövették, és hogy méltó büntetést kapjanak” – jelentette ki.

A Vajdasági Magyar Szövetség szerint nem lopásról, hanem az áldozatok emlékének meggyalázásáról van szó, amely megakaszthatja a magyar-szerb megbékélési folyamatot.

Júniusban Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő közösen hajtott fejet a második világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok emléke előtt. „Az mindenképpen a VMSZ-nek, illetve a magyar politikumnak lesz a feladata, hogy ha nem találják meg, a Vergődő madár helyén új emlékmű legyen kiöntve, hogy méltóképpen tudjuk megemlékezni arról a sajnálatos eseményről, amely ezt a közösséget 1944 őszén, ’45 elején érte” – mondta Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke.

A magyar Külügyminisztérium és a kormány is közleményben elítélte a bűncselekményt, és felszólítja a belgrádi vezetést, védje meg a magyar emlékműveket. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy politikai indítékból vitték el vagy fémlopásról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!