2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

A lezárások ellenére is gyors ütemben terjed a vírus Nyugat-Európában

A francia és a belga egészségügyi rendszer az összeomlás szélére került a járvány miatt. Mindkét országban kijárási korlátozások és óvintézkedések vannak érvényben, a koronavírus mégis megállíthatatlanul terjed. Hiába zárták le részlegesen Németországot is. A járvány kezdete óta előszór fordult elő, hogy a napi új esetek száma átlépte a 21 ezret. Péntektől Olaszországban is éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. Lengyelországban pedig egyre többen szorulnak kórházi ellátásra, míg Csehországban továbbra is gyorsan nő az elhalálozások száma.

  • A lezárások ellenére is gyors ütemben terjed a vírus Nyugat-Európában

Csehországban pénteken 196-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben, ezzel a március elején kirobbant koronavírus-járvány áldozatainak száma 4526-ra emelkedett - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt kimutatásból. 

Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 169 367. Kórházi kezelésre 8276 ember szorul, közülük 1180 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek a számok is mérsékelten emelkednek, esetleg stagnálnak.

Vladimír Cerny, az intenzív kórházi kezelések országos koordinátora pénteken délután azt mondta, hogy a kórházak intenzív osztályai, amelyek a koronavírus eseteket is kezelik, nagy nyomás alatt dolgoznak, rendkívüli módon le vannak terhelve, de továbbra is képesek új páciensek felvételére. Szerinte egyelőre bevált és jól működik az a rendszer, hogy a megtelt kórházak a körzetileg hozzájuk tartozó súlyos betegeket automatikusan átirányítják a kevésbé leterhelt kórházakba.

A hivatalos kimutatások szerint a csehországi kórházakban mintegy 47 ezer speciális ágy áll a betegek rendelkezésére. Közülük mintegy 22 200 ágynál van lehetőség lélegeztető gép alkalmazására. Jelenleg ezeknek az ágyaknak az egyharmada még szabad. Az intenzív osztályokon több mint 4000 ágy van, ezeknek egynegyede még szabad. A cseh kórházak jelenleg 2100 lélegeztetőgéppel rendelkeznek, ezek 40 százaléka még szabad. Ugyanakkor a csehek az utóbbi napokban külföldről, elsősorban az európai uniós partnereiktől, több mint félezer lélegeztetőgépet kaptak ajándékba, illetve kölcsönbe. Magyarország 150 lélegeztetőgépet küldött Csehországnak.

Pénteken a laboratóriumi szűrések 11 549 új koronavírus-fertőződést mutattak ki, ami mintegy 1700-al kevesebb, mint csütörtökön. A pénteken elvégzett tesztek pontos számát még nem közölték, de az utóbbi napokban mintegy 32-34 százalékuk hoz pozitív eredményt, amit a szakértők nagyon magas aránynak tartanak. Ezen a héten csütörtökig napi átlagban 42 ezer szűrést végeztek Csehországban.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák hivatalának igazgatója szerint a járvány terjedési mutatója pénteken 1,01 volt. Andrej Babis kormányfő korábban azt nyilatkozata, hogy a hatóságok akkor enyhítenek az októberben bevezetett korlátozásokon, ha ez a mutató 0,8 alá süllyed.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. A maszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén újraindították. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma - hagyhatják el lakhelyüket.

Negatív csúcs született Franciaországban

Csak október közepe óta 61 ezer fertőzöttet szállítottak más kórházba Franciaországban, a létesítmények túlterheltsége miatt. A betegeket a kevésbé terhelt régiókba viszik.

Az érvényben lévő lakhelyelhagyási tilalom ellenére a koronavírus továbbra is gyorsan terjed az országban. Az elmúlt napon negatív csúcs született. A járvány kezdete óta nem regisztráltak ennyi megbetegedést: 60 486 embernél mutatták ki a fertőzést.

Franciaországban betiltották a családi és baráti találkozókat, a közösségi sportokat, valamint a belföldi utazást is. Bezártak a nem alapvető fontosságú üzletek valamint a vendéglátóhelyiségek. Ezen kívül lezárták az állam EU-n kívüli határait is. A megbetegedések száma már meghaladta az 1,6 milliót.

Egyre leterheltebbek a belga kórházak

A szigorítások ellenére az összeomlás fenyegeti a belga egészségügyi rendszert is. Az elmúlt napon 8700 új beteget regisztráltak. Ezen a héten a Benelux államban ugyan csökkent a napi új esetek száma, azonban a COVID-19 következtében elhunytaké a duplájára emelkedett.

A belga kórházak is egyre leterheltebbé válnak, ezért több beteget Németországba szállítottak át. Az egyik vezető virológus arra figyelmeztetett: november 6-ára az egészségügyi ellátórendszer eléri teljesítőképessége határát.

A Benelux államban kijárási tilalom van érvényben, egyedül az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva és hétfőtől az emberek otthonukban egynél több látogatót nem fogadhatnak, az iskolákban pedig az őszi szünetet november 15-ig meghosszabbították.

Drámai a helyzet Ausztriában is

Hiába zárták le részlegesen Németországot is. A járvány kezdete óta először fordult elő, hogy a napi új esetek száma átlépte a 21 ezret. Angela Merkel kancellár arra hívta fel a figyelmet, ha továbbra is ilyen ütemben emelkedik a fertőzések száma, akkor pár hét alatt túlterheltté válnak a kórházak intenzív osztályai.

Ausztriában is egyre drámaibb a helyzet. Egyre több egészségügyi létesítmény küzd kapacitásproblémákkal. Két hét alatt ugyanis megduplázódott a kórházban kezelt betegek száma. Nyugati szomszéduknál már hétfőn éjszakai kijárási tilalmat vezettek be valamint bezárták a vendéglátóhelyeket és a szállodákat is. Nem nyithatnak ki a mozik, a konditermek, a kulturális központok és a színházak sem. Betiltották a sportrendezvényeket és az esküvőket.

Péntektől Olaszországban is éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. A baloldali kormány 2021. január 31-ig hosszabbította meg a rendkívüli állapotot. Itáliában északon és délen a legsúlyosabb a helyzet. Eddig csaknem 863 ezeren kapták el a fertőzést.

Lengyelországban növekszik a kórházban ápoltak száma

Több mint húszezerre emelkedett Lengyelországban a koronavírus miatt kórházban ápolt személyek száma, Mateusz Morawiecki miniszterelnök szombaton további 6000 kórházi férőhely létesítését helyezte kilátásba. 

Az egészségügyi tárca adatai szerint 20 249-en szorulnak kórházi kezelésre a fertőzöttek közül, 1813 beteg van lélegeztetőgépen. Országszerte jelenleg még 10 647 szabad kórházi ágy, illetve 544 lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

Korábbi rendeletek alapján minden lengyelországi vajdaságban egy vagy több ideiglenes kórházat létesítenek november végéig, közülük az első, a varsói kórház csütörtökön fogadott először betegeket.

A lengyel kormányfő - aki szombaton a sziléziai Katowicében felkereste az ottani Nemzetközi Kongresszusi Központ épületeiben létesülő ideiglenes kórházat - közölte: egy hónap alatt 6000 új férőhelyet létesítenek országszerte, a lélegeztetőgépek kapacitását pedig további

3500-zal bővíthetik az állami tartalékokból.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban az elmúlt 24 órában - a járvány kitörése óta a legmagasabbnak számító - 27 875 új fertőzöttet regisztráltak, ami 789-cel több mint a megelőző nap.     Az elmúlt nap 349-en hunytak el, közülük 300-an a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt, 49-en pedig kifejezetten a koronavírus szövődményeiben.

Ukrajnában megközelítette a 11 ezret a napi új fertőzöttek száma

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szombatra, újabb csúcsot döntve, már a 11 ezret is megközelítette az egy nap alatt regisztrált új betegek száma. 

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 746 új esettel 238 393-a nőtt az aktív fertőzöttek száma az elhunytaké pedig újabb 187 áldozattal 8312-re. Az azonosított fertőzöttek száma 450 934-re nőtt, és eddig 204 229-en gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az UNIAN szombati jelentése szerint egy péntek esti tévéshowban elmondta, hogy aznap reggeli adatok alapján a kórházakban 27,1 ezer ágyat foglalnak el most a  koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek. Hozzátette: jelenleg 52 ezer ágy áll a rendelkezésükre, ezt még legfeljebb 20-23 ezerrel képesek bővíteni. Szavai szerint a Covid-betegek 13-14 százaléka szorul kórházi ellátásra Ukrajnában. Pénteken 1470 beteg került kórházba Ukrajnában.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben - Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása alapján - a Covid-betegek ellátására kijelölt kórházak leterheltsége elérte a 62 százalékot, ezért újabb négyezer férőhelyet készítettek elő más egészségügyi intézményekben. Szombatra a fővárosban 854-gyel 42 375-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 11 újabb áldozattal 841-re.

A szomszédos országok közül Romániában a legsúlyosabb a járványhelyzet. Ott első alkalommal haladta meg a tízezret a napi esetszám. Bevezették az éjszakai kijárási tilalmat, az iskolákban távoktatásra tértek át és az állami hivatalokat és a cégeket is távmunka bevezetésére ösztönzik. Horvátországban is megdőlt a napi rekord, az esetszám megközelítette a háromezret.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!