2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A jemeni al-Kaida megerősítette, hogy megölték a vezetőjüket

Megerősítette vasárnap az al-Kaida jemeni szárnya, hogy megölték a vezetőjét, Kászim al-Rajmit. Ezt az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt jelentette be.

  • A jemeni al-Kaida megerősítette, hogy megölték a vezetőjüket

 

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) hangfelvételen közölte, hogy dróntámadásban megölték Rajmit, de arra nem tért ki, hogy mikor.

A szervezet azt is közölte, hogy Rajmi utódja Háled Batarfi lesz.

A szaúdi nemzetiségű Batarfi, az AQAP magas rangú vezetője, szerepel az Egyesült Államok által körözött terroristák listáján. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Afganisztánban harcolt az amerikai katonák ellen, mielőtt 2010-ben csatlakozott az AQAP-hoz.

Washington az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén.

Rajmi vállalt felelősséget szervezete nevében azért a tavaly decemberi lövöldözésért, amelyben a szaúdi légierő egy amerikai kiképzésen részt vevő katonája egy pisztollyal három embert megölt és többeket megsebesített a floridai Pensacola haditengerészeti bázison. Az elkövetővel a helyszínre kiérkezett rendőrök végeztek.

Február 6-án Donald Trump amerikai elnök jelentette be, hogy az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmit, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) néven ismert terrorszervezet vezérét, hozzátéve, hogy a műveletet az ő parancsára hajtották végre.

A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja hírtelevízió jelentette, hogy Rajmit január 31-én ölték meg a kelet-jemeni Máreb tartományban végrehajtott dróncsapásban.

Rajmi a harmadik vezető volt, akivel amerikai légicsapással végeztek az elmúlt hónapokban. Októberben az Egyesült Államok Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, januárban pedig Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát likvidálták Trump elnök parancsára.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!