2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

A jegybank elfojtotta a Moody’s támadását + Videó

Az európai piacokat nem rázta meg, hogy a Moody’s kilenc európai, köztük nyolc euróövezeti országot leminősített. A tőzsdeindexek növekedni kezdtek, miután a japán jegybank bejelentette, 130 milliárd dollárra növeli adósságvásárlási keretét.

A kontinens gyengülő makrogazdasági kilátásaival és a takarékossági programok végrehajtásának veszélyeztetettségével magyarázta a Moody’s a kilenc uniós, közte nyolc euróövezeti tagállam adósosztályzatának lerontását. Az európai és az amerikai piaczárás után bejelentett leminősítés rontott Olaszország, Málta, Portugália, Szlovénia és Spanyolország besorolásán, Portugália pedig a mélyen spekulatív kategóriába került. Negatívra romlottak Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia kilátásai is, ezek az országok elveszíthetik a legjobb, „tripla A” besorolást.

A brit pénzügyminiszter komoly figyelmeztetésnek tartja a Moody’s lépését. George Osborne kifejtette: „Ha nem foglalkozunk országunk adósságával, akkor nem lesz gazdasági növekedés, munkahely. Nem jönnek befektetni Nagy-Britanniába, amelynek meg kell oldani a problémáit. Ez a világos üzenete a hitelminősítő döntésének.”


A piacot nem érte meglepetésként a lépés, hiszen a másik nagy szervezet, a Standard and Poor’s a múlt hónapban jelentett be hasonló lépést. „Még a legnagyobb leminősítés, még az ügynökségektől érkező legnagyobb fájdalmas lépés is erőtlen. Szerintem a hitelminősítők elveszítik a pénzügyi piacokra gyakorolt hatásukat” – vélekedett Robert Halver bróker.

A frankfurti kereskedő véleményét erősíti, hogy az európai piacok először csak kisebb eséssel fogadták a sorozatos leminősítést, majd a vezető tőzsdeindexek pluszba fordultak. A Moody’s döntésének hatását a japán jegybank váratlan lépése oltotta ki. A gazdaság élénkítése érdekében Tokióban 130 milliárd dolláros adósságvásárlási keretnövelést jelentettek be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!