2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

A dán kormány jogi megoldást keres a Korán-égetések megakadályozására

A dán kormány jogi megoldást keres arra, hogy elejét vehessék a külföldi nagykövetségek előtti Korán-égetéseknek - közölte vasárnap Lars Lokke Rasmussen a DR közszolgálati rádió műsorában.

  • A dán kormány jogi megoldást keres a Korán-égetések megakadályozására

"Ezek az égetések néhány személy mélyen sértő és felelőtlen cselekedetei. Ez a kisszámú ember nem képviseli azokat az értékeket, amelyekre a dán társadalom épül" - jelentette ki Rasmussen.

"A dán kormány ezért megvizsgálja a beavatkozás lehetőségét olyan helyzetekben, amelyekben például más államokat, kultúrákat, illetve vallásokat sértenek meg, és amelyek jelentős negatív hatással járhatnak Dánia számára, nem utolsósorban, ami a biztonságot illeti" - hangsúlyozta a külügyi tárcavezető.

Dánia és Svédország az utóbbi hetekben a nemzetközi figyelem és bírálatok kereszttüzébe került iszlámellenes megmozdulások és Korán-égetések miatt. Koppenhága és Stockholm is elítélte ugyan a szent könyvek elégetését, de a szólás és véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva nem tudta azoknak elejét venni. Ezek az incidensek erőszakos megmozdulásokat provokáltak ki muszlim országokban.

Rasmussen vasárnapi nyilatkozatában közölte: függetlenül attól, hogy milyen intézkedést fogadnak el, annak összhangban kell lennie a dán alkotmány által védett szólás és véleménynyilvánítás szabadságával, amelyet nagyon tágan értelmeznek Dániában.

BORÍTÓKÉP: Pakisztáni muzulmánok tiltakoznak a Svédországban elkövetett Korán-égetés ellen Muzaffarábádban 2023. július 7-én (MTI/EPA/Amiruddin Mughal)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!