2020. április 9.,
csütörtök, Erhard napja

A Brexit lesz a fő téma a mai uniós csúcson

Hír TV

2019. december 13., péntek 13:02

A Hír TV brüsszeli tudósítója úgy tudja, hogy a tagállamok vezetői egész éjjel figyelték a brit választás eredményét a közösségi médiában. Az európai uniós csúcs helyszínén van Zöldhegyi Katalin.

Elsöprő többséggel nyert a Konzervatív Párt

A kormányzó Konzervatív Párt nyerte meg az előrehozott választásokat Nagy-Britanniában. Az előrejelzések szerint elsöprő győzelmet arattak, ezzel pedig abszolút többséget szereztek a Parlamentben. Londoni politikai elemzők szerint így biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság január 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján kilép az Európai Unióból. Boris Johnson jelentős többséggel a háta mögött így maga döntheti el, hogy milyen szoros viszonyrendszert akar kialakítani az EU-val.

Orbán: Az új klímavédelmi szabályok nem vehetnek el pénzt a szegényebb emberektől

A brüsszeli EU-csúcs első napján a hétéves költségvetés és a klímaváltozás mellett kiemelten foglalkoztak az uniós állam-és kormányfők a nukleáris energia kérdésével is. Orbán Viktor facebook-videójában hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy a meghozandó klímavédelmi szabályok árát a szegényebb emberek fizessék. 

Zöldhegyi Katalin arról is beszámolt, hogyan reagáltak az uniós vezetők a brit parlamenti választás eredményére

„Nemrég fejeződött be a záró sajtótájékoztató is. Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke háromszoros zéró Brexitről beszélt, vagyis arról, hogy a jövőben ne legyenek kvóták (...)."

Hír TV