2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

A Black Friday idejére időzítették sztrájkjukat a dolgozók

Hír TV

2018. november 23., péntek 22:13, frissítve: péntek 22:46

A Black Friday idejére hirdettek sztrájkot az Amazon munkatársai. Több ezer a dolgozó nem vette fel ma a munkát a spanyol, a német és a lengyel logisztikai központokban. Az amerikai internetes áruház vezetése azonban azt közölte, a munkabeszüntetési akció nem érinti a kézbesítéseket.

„Éljen a dolgozó osztály küzdelme!” – skandálta az Amazon egyik dolgozója az amerikai internetes áruház Madrid melletti logisztikai központjánál. Az alkalmazottak arra hívták fel a figyelmet a kedvezményes vásárlások napján, hogy munkaerőhöz nem lehet akciósan jutni – vagyis meg kell fizetni.

„Pontosan mára, a Black Friday-ra időzítettük, mert azt szeretnénk üzenni az embereknek, hogy nagyon jó otthon vagy a munkahelyen intézni a vásárlást az Amazon oldalán a számítógéppel, csak klikkelnek és másnap megkapják az árukat, közben azonban sokan itt a logisztikai központban hihetetlenül kemény munkát végeznek az ellenőrök nyomása alatt. Ezzel fenntartják a magas termelékenységet, ami viszont csökkenti a fizikai és mentális képességeinket” – fejtette ki Alfonso Dominguez.

A szakszervezetek szerint a személyzet 85-90 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Az ibériai országban 2012-ben jelent meg az Amazon, mára 2400 embert foglalkoztatnak.

Németországban több ezer, a vállalat szerint azonban csak 620 Amazon-dolgozó szüntette be a munkát ezen a napon.

„Fekete péntek! Fekete sztrájk nap. Több pénz, több vakáció, teljes tisztelet” – ez volt olvasható egy szórólapon.

A szakszervezetek azt követelik, a vállalat a vásárlók mellett az alkalmazottakra is figyeljen oda.

„Megegyezést követelünk a kiskereskedelmi és a postai rendelés ágazat számára, amely jobb fizetést és magasabb karácsonyi bónuszt jelent. És ünnepnapi juttatást követelünk, ami nem létezik egyáltalán” – mondta egy szakszervezeti képviselő.

A 24 órás sztrájkot mind a hat németországi raktárban meghirdették, de a Seattle-i központ szerint az akció nem érinti az expressz kézbesítéssel rendelt árucikkeket. A vállalat azt állítja: versenyképes fizetést ad dolgozóinak. Egy kezdő dolgozó órabére jelenleg 10 euró 78 cent, azaz átszámítva 3460 forint körül van. Az Egyesült Államok után a második legnagyobb piaca az Amazonnak Németország, tavaly a forgalmuk 20 százalékkal 17 milliárd dollárra nőtt.