2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Külföld

370 ezer milliárd forintnyi összegről van szó

Kemény viták várhatók a délután kezdődő rendkívüli uniós csúcson Brüsszelben, ahol a következő 7 éves költségvetést tárgyalják az uniós állam- és kormányfők. Szokatlan módon az Európai Tanács elnöke csak a rendkívüli csúcs kezdő napját adta meg: elméletileg a tagállami vezetők addig fognak a tárgyalóasztalnál ülni, amíg meg nem állapodnak. A Híradóban Zöldhegyi Katalin, a Hír TV brüsszeli tudósítója elmondta, a 2021-2027 közötti költségvetés összegeiről, csaknem 1100 milliárd euróról, vagyis átszámítva 370 ezer milliárd forintról van szó.

  • 370 ezer milliárd forintnyi összegről van szó

Élesen szemben áll a szegényebb és kisebb tagországok, az úgynevezett kohézió barátainak álláspontja a gazdagabb országokéval. Őket a brüsszeli sajtóban csak fukar négyeknek nevezik. Dánia, Hollandia, Svédország és Ausztria szeretne kevesebbet befizetni, míg a kohézió barátai, köztük Magyarország is azt szeretné, hogy ha ugyanazon a szinten maradnának a regionális fejlesztési és agrártámogatások, mint a most kifutó költségvetési ciklusban - ismertette a Hír TV tudósítója.

A Brexit miatt kevesebb elosztható pénz marad, miközben az Ursula von der Leyen bizottsági elnök a klímaváltozásra és a migrációs ügyekre is szeretne többet költeni.

Charles Michel javaslata szerint az unió éves költségvetése 1094 milliárd euró lenne, ami a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének kevesebb mint 1,1 százaléka. Ez jelentős forrásmegvonást jelentene az eddig kedvezményezett országok, így Magyarország számára, ezért a javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja.

Hír TV

KAPCSOLÓDÓ: 

Orbán Viktor: Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kiújultak a harcok Gázában, a túszok újabb csoportja szabadult + videó

Kiújultak a harcok Gázában, a túszok újabb csoportja szabadult + videó

Izrael újraindította a harcot a Hamász ellen a Gázai övezetben. A zsidó állam katonasága azt állítja, hogy a Hamász megsértette a tűzszünetet és izraeli területre lőtt rakétát. Mindezt megelőzte, hogy az éjszaka lezajlott az utolsó csere. A Hamász elengedett 8 izraeli túszt, Jeruzsálem pedig 30 bebörtönzött palesztint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!