2020. március 31.,
kedd, Árpád napja

370 ezer milliárd forintnyi összegről van szó

Hír TV

2020. február 20., csütörtök 12:23

Kemény viták várhatók a délután kezdődő rendkívüli uniós csúcson Brüsszelben, ahol a következő 7 éves költségvetést tárgyalják az uniós állam- és kormányfők. Szokatlan módon az Európai Tanács elnöke csak a rendkívüli csúcs kezdő napját adta meg: elméletileg a tagállami vezetők addig fognak a tárgyalóasztalnál ülni, amíg meg nem állapodnak. A Híradóban Zöldhegyi Katalin, a Hír TV brüsszeli tudósítója elmondta, a 2021-2027 közötti költségvetés összegeiről, csaknem 1100 milliárd euróról, vagyis átszámítva 370 ezer milliárd forintról van szó.

Élesen szemben áll a szegényebb és kisebb tagországok, az úgynevezett kohézió barátainak álláspontja a gazdagabb országokéval. Őket a brüsszeli sajtóban csak fukar négyeknek nevezik. Dánia, Hollandia, Svédország és Ausztria szeretne kevesebbet befizetni, míg a kohézió barátai, köztük Magyarország is azt szeretné, hogy ha ugyanazon a szinten maradnának a regionális fejlesztési és agrártámogatások, mint a most kifutó költségvetési ciklusban - ismertette a Hír TV tudósítója.

A Brexit miatt kevesebb elosztható pénz marad, miközben az Ursula von der Leyen bizottsági elnök a klímaváltozásra és a migrációs ügyekre is szeretne többet költeni.

Charles Michel javaslata szerint az unió éves költségvetése 1094 milliárd euró lenne, ami a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének kevesebb mint 1,1 százaléka. Ez jelentős forrásmegvonást jelentene az eddig kedvezményezett országok, így Magyarország számára, ezért a javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja.

Hír TV

KAPCSOLÓDÓ: 

Orbán Viktor: Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést