2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

2800 fölött a halottak száma, Peking és Washington ugyanakkor bizakodó

Világszerte 2814 halottat követelt a koronavírus-járvány, és több mint 82 ezren fertőződtek meg. A legtöbb megbetegedést és halálesetet Kínából jelentették, de csökken a járvány terjedésének üteme. Világszerte több mint 50 országban ütötte fel fejét a tüdőgyulladással és lázzal járó kór. Időközben egy amerikai cég bejelentette, egy új biotechnikai eljárást alkalmazva elkészítette a koronavírus elleni vakcina első tesztverzióját.

  • 2800 fölött a halottak száma, Peking és Washington ugyanakkor bizakodó

Máskor tömeg hömpölyög, most azonban egy lelket sem lehet látni a kínai Vuhan sétálóutcájában. A 11 milliós metropolisz hetek óta leginkább egy szellemvárosra hasonlít. Itt ütötte fel tavaly évé végén a fejét a koronavírus. A lázzal és tüdőgyulladással járó kór csaknem 80 ezer embert fertőzött meg, és több mint 2700 emberéletet követelt. A drasztikus adatok ellenére a Nemzeti Egészségügyi Bizottság arról számolt be, hogy egy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött a járvány miatti napi halálozások száma az országban.

Kína után Dél-Koreában, Olaszországban és Japánban van a legtöbb fertőzött személy. Utóbbi ország partjainá vesztegel a Diamond Princess luxushajó, amelyet karantén alá vontak, mert annak fedélzetén több mint 700-an betegedtek meg. Akik tünetmentesek, elhagyhatták a járművet, de továbbra is ezreket tartanak megfigyelés alatt, köztük magyarokat is. A távol-keleti országban egy fertőzött nő 8 nap kezelést követően meggyógyult, 2 héttel később azonban újra elkapta a vírust, és másodjára is megbetegedett.

Az Egyesült Államok elsők között vezette be a reptereken az egészségügyi szűréseket, emiatt országszerte néhány tucat megbetegedést regisztráltak csak. Az amerikai elnök szerint elkerülhető, hogy a járvány széles körben elterjedjen. 

A Covid-19 nevű kór több mint 50 országban ütötte fel a fejét. Világszerte 82 ezernél is többen fertőződtek meg és csaknem 3 ezren haltak meg.

Miután a koronavírus valamennyi lakott kontinensen megjelent, az ENSZ közös fellépést sürgetett a járvány megfékezése érdekében, és a szervezet nemzetközi együttműködés keretében keresi a vírus ellenszerét.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa óva intett a kínaiak diszkriminálásától 

A kínaiakkal és délkelet-ázsiaiakkal szembeni előítéletek elharapódzásától óvott Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön Genfben. 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén Bachelet felszólított minden országot, hogy harcoljon a diszkrimináció különféle megnyilvánulásai ellen, amelyek megszaporodtak a koronavírus terjedésével. Azt kérte a hatóságoktól, hogy a karanténba helyezett emberek jogait is tartsák tiszteletben, különös tekintettel az orvosi ellátásra, az információhoz való hozzáférésre és a szabad véleménynyilvánításra. Emellett a karanténnak arányosnak kell lennie a kockázatokkal, és időbeli korláttal kell rendelkeznie - hívta fel a figyelmet.

Bachelet kiemelte: a vírussal szembeni küzdelemhez félre kell tenni az előítéleteket, illetve ügyelni kell az átláthatóságra és a közzétett információk valóságtartalmára.

Eközben Iránban 26-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, és 254-en fertőződtek meg a kórral. Kianus Dzsahánpúr egészségügyi szóvivő elmondta, hogy csak az elmúlt 24 órában 106 új esetet diagnosztizáltak. Egy állami lap tájékoztatása szerint Maszumeh Ebtekar, a nők és a családok ügyeiben illetékes iráni alelnök is megbetegedett. Ebtekar az 1979-es teheráni túszdráma idején vált ismertté Mary néven mint az Egyesült Államok egykori iráni nagykövetségét megszálló túszejtők - angol nyelvű - szóvivője.

Dzsahánpúr arra kérte az irániakat, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak az országon belül. A szóvivő jelezte: tervezik, hogy korlátozásokat vezetnek be a síita iszlám vallás szent helyein, és csökkentik a pénteki imák számát, Teheránban el is maradnak. Emellett a kormány egy héttel meghosszabbította a nyilvános tömegrendezvényekre vonatkozó tilalmat.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán azt mondta: a számok meredek emelkedése ellenére sehol sem tervezik karantén bevezetését.

A szomszédos Irakban is tovább nőtt a fertőzöttek száma. A fővárosban, Bagdadban is megjelent a vírus, amelyet egy férfi hurcolt be Iránból. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a fertőzöttet egy bagdadi kórházban ápolják, és jól van.

Az iraki hatóságok betiltották a nyilvános összejöveteleket, csütörtöktől kezdődően 10 napra bezárták az oktatási intézményeket, és jelezték, hogy további országok mellett immár Kuvaitból és Bahreinből sem engedik be az utazókat.

Hasonló megoldáshoz folyamodott Szaúd-Arábia is, amely csütörtökön úgy döntött: nem engedi be a külföldi zarándokokat Mekkába és Medinába. A döntés hívők millióit érintheti a muszlim böjti hónap és az éves mekkai zarándoklat közeledtével. Emellett a hatóságok nem engedik be Szaúd-Arábiába azoknak az országoknak az állampolgárait sem, ahol már megjelent a koronavírus.

Rijád döntése káoszhoz és felzúduláshoz vezetett Egyiptom, Törökország és Indonézia repülőterein. Kairóban erősítést kellett hívni a tömeg megfékezéséhez, miután bejelentették a tilalmat.

Eközben az izraeli egészségügyi minisztérium közölte, hogy egy Olaszországból hazatérő férfiben kimutatták a koronavírust. A férfi négy nappal korábban érkezett vissza Izraelbe, és a tünetek megjelenését követően pozitív lett a tesztje. Csütörtöktől kéthetes házi karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki Olaszországból tér haza Izraelbe. Az izraeli hatóságok ezen túl megtiltották a beutazást az ország területére mindenkinek, aki az utóbbi két hétben Olaszországban járt. Korábban hasonló óvintézkedést vezettek be Kína, Hongkong, Makaó, Thaiföld, Szingapúr és Japán lakosaival és az odalátogatókkal szemben.

Időközben egy amerikai cég bejelentette: egy új biotechnikai eljárást alkalmazva elkészítette a koronavírus elleni vakcina első tesztverzióját. A végleges megoldásra azonban még várni kell, mivel az embereken végzett tesztelést legkorábban áprilisban kezdhetik meg.

 Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!