2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

200 milliárd euró értékű gazdasági kárenyhítő intézkedéscsomagot fogadott el a spanyol kormány

A koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére újabb, ezúttal 200 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot fogadott el a spanyol kormány - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a kabinet keddi ülését követően Madridban.

  • 200 milliárd euró értékű gazdasági kárenyhítő intézkedéscsomagot fogadott el a spanyol kormány

Hangsúlyozta: a spanyol bruttó hazai termék (GDP) mintegy 20 százalékának megfelelő összeg mozgósításával a kormánynak az a célja, hogy "társadalmi és gazdasági pajzsot" teremtsen, valamint, hogy "az átmeneti krízisnek" ne legyen tartós hatása.

Az első mérföldkőnek a termelés zuhanását és a munkahelyek csökkenésének megállítását nevezte.

Az intézkedések a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók, a cégek és koronavírus-kísérletek támogatására irányulnak.

600 millió eurót különítenek el az alapvető szociális ellátásokra, különös tekintettel az idős és kiszolgáltatott emberekre, így amíg tart a járvány okozta krízis nem lehet kikapcsolni a víz, az áram, a gáz és a telekommunikációs szolgáltatásokat a rászorulóknál.

"Nem lesz kilakoltatás" - jelentette ki Pedro Sánchez. A kormány egy havi jelzáloghitel fizetési moratóriumot rendelt el azok esetében, akik munka nélkül maradnak, vagy bevételeik csökkennek a járvány miatt.

Az elfogadott rendeletben 100 milliárd euró értékű állami garanciakeret nyitnak a cégek számára, hogy biztosítsák a működésükhöz szükséges likviditást a krízis alatt.

Megváltoztatják az úgynevezett ideiglenes munkanélküliség feltételrendszerét, így a nehéz helyzetbe került vállalatok elbocsátás helyet átmenetileg szüneteltethetik dolgozóik munkaviszonyát, akik viszont akkor is jogosultak lesznek a munkanélküli ellátásra, ha egyébként a feltételeknek nem felelnek meg.

A járványidőszakban a dolgozónak lehetőségük lesz kérniük a munkaidő csökkentését anélkül, hogy azzal felmondásukat kockáztatnák.

A spanyol kormány ezeken túl 30 millió eurót fordít a koronavírus-kutatásokra és a védőoltás-kísérletekre.

A kabinetnek ez a második gazdasági kárenyhítő csomagja, egy héttel ezelőtt mintegy 18 milliárd euró értékben jelentett be támogatást az egészségügyi rendszer megerősítésére, kis- és középvállalatok segítésére és szociális ellátásokra.

Spanyolországban kedden meghaladta a tizenegyezret a koronavírus-fertőzöttek száma, egy nap alatt kétezer új esetet regisztráltak, ami csaknem 18 százalékos növekedést jelent.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatójának tájékoztatása szerint mintegy ötezer embert ápolnak kórházban, 573-an intenzív osztályon vannak. A betegség 455 kórházi dolgozót érint. A vírusfertőzésből mintegy 1100-an gyógyultak ki, 491-en viszont elhunytak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!