2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

10 embert vettek őrizetbe a párizsi terrortámadás miatt

Hír TV

2020. október 18., vasárnap 09:10

Már 10 embert vettek őrizetbe a pénteki franciaországi terrortámadással összefüggésben. A tettesről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 2002-ben Moszkvában született, családjával csecsen menekültként érkezett Franciaországba. Valószínűleg azért fejezte le a történelem tanárt, mert zavarta, hogy az oktató a szólásszabadságról tartott óráin Mohamed-karikatúrát mutatott a diákoknak. A francia kormányfő azt mondta, hogy a lehető legkeményebben fognak fellépni az ügyben. A meggyilkolt középiskolai tanár emlékére Franciaországban gyásznapot rendeltek el.

Egymás után érkeztek a gyászolók ahhoz a középiskolához, amelynek közelében pénteken terrortámadás történt. Virágokat és mécseseket helyeztek el a lefejezett tanár emlékére.

A 47 éves Samuel Paty barátságos, közvetlen embernek ismerték, a gyerekek is szerették. Az oktató a közelmúltban a szólásszabadságról tartott órát, és ennek kapcsán megmutatta a Charlie Hebdo című lap Mohamed-karikatúráit is diákjainak. Előtte azonban arra kérte a muszlim tanulókat, hogy hagyják el az osztálytermet, mert nem szeretné őket megsérteni.

A nyomozás jelenlegi állása szerint ez lett a történelem tanár veszte. A 18 éves támadó péntek délután a középiskola előtt várakozott és arra kérte a diákokat, hogy mutassák meg neki Samuel Paty-t. A tettes ezután követni kezdte a tanárt, majd "Allah akhbar" vagyis "Allah a leghatalmasabb" felkiáltással támadt rá és a nyílt utcán lefejezte.

Az eset megrázta az országot

A brutális gyilkosság után közzétett a közösségi médián egy fotót az áldozatáról és a bejegyzésben úgy fogalmazott: üzeni a "hitetlenek vezetőjének", Emmanuel Macron elnöknek, hogy végzett egy "pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát".

Közben nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amin hallatszik, hogy a rendőrök felszólítják a 18 éves támadót, hogy adja meg magát. Miután ezt megtagadja tüzet nyitnak rá.

A tettesről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 2002-ben Moszkvában született, családjával csecsen menekültként érkezett Franciaországba.

A hatóságok eddig 10 embert vettek őrizetbe, köztük a támadó több családtagját, valamint az áldozat egyik diákjának a szüleit.

A franciákat megrázta a kegyetlen gyilkosság. A meggyilkolt középiskolai tanár emlékére Franciaországban gyásznapot rendeltek el.

Hír TV