2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

A kopaszok csak a nőt engedték át, Nyakót nem

2016. február 23., kedd 13:03, frissítve: szerda 11:34

Kopaszok akadályozták meg a szocialistákat a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés benyújtásában. A férfiak már reggel négytől sorba álltak a választási iroda épülete előtt.

A reggel hat órára érkező MSZP-s politikusoknak azt mondták, hogy ők is beadványt hoztak, úgyhogy álljanak mögéjük a sorba. Nem sokkal nyolc után érkezett egy idős nő, akit előreengedtek a kopaszok, így amint lehetett, a nő benyújtotta a beadványát, amelynek tartalmáról nem nyilatkozott riporterünknek. Azonban mivel egy témában egyszerre csak egy beadványt vizsgálhat a Nemzeti Választási Iroda, a feltartóztatott szocialisták kezdeményezését már nem fogadták be.

Délben Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője – aki már hajnal óta ott várakozott, hogy beadja kezdeményezésüket –  azt mondta a Hír TV-nek, hogy a választási irodában elhelyezett kamerák minden történést pontosan rögzítettek, s reméli, hogy a felvételeket nem tüntetik el. A történtek miatt mindenesetre a politikus írásban adott be panaszt az NVI-hez.

A Fradi-ultrák szerint Kubatov Gábor klubelnök emberei akadályozták az MSZP-seket a népszavazási kezdeményezés beadásában. Azt írják: egyre többen vélnek felfedezni futballmérkőzéseket biztosító embereket a választási iroda székházában lévő, bomberdzsekis férfiak között.

Szerintük Kubatov Gábor, aki egyben a Fidesz pártigazgatója, politikai célokra használta fel a Fradi biztonsági cégének embereit. Közleményükben a szurkolók elhatárolódnak a történtektől. Bővebben>>>

A ferencvárosi ultrák képviselője a Hír TV-nek azt mondta: szerintük Kubatov Gábor Fradi-elnök és Fidesz-alelnök politikai célokra használja fel a Fradi Securityt, amit sokan tévesen az ultrákkal azonosítanak. A szurkolók képviselője hozzátette: ők is kerültek már összetűzésbe a Fradi biztonsági szolgálatának embereivel. „Reggel értesültünk a médiából az eseményekről. Egyértelműen ki tudjuk jelenteni, hogy sem a Ferencváros szurkolóinak, sem más szurkolónak tudtunkkal semmi köze nincs ehhez. Teljes mértékben elhatárolódunk attól, hogy a politika ilyen szinten belefolyjon, a pártpolitika ilyen szinten felhasználjon minket. Ez tőlünk távol áll” – szögezte le Hamberger Ádám.

Két nevet is említ

Juhász Péter, az Együtt politikusa Facebook-bejegyzésében már két nevet is ír egy, a Fradi működését jól ismerő forrásra hivatkozva. Ez alapján mindketten a Fradi Security alkalmazottai. A forrás szerint a két férfi visszaeső bűnöző, egyikük fél éve szabadult a börtönből.

Pár másodperc híján

Ezúttal négy másodpercen múlt a szocialisták népszavazási kezdeményezése a vasárnapi zárva tartásról. Az Indexnek a Nemzeti Választási Iroda szóvivője azt mondta, a kopaszok segítségével egy magánszemély előzte meg az MSZP-seket. Erdősi Lászlóné arról kérdezné meg az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek továbbra is zárva tarthassanak.

A Nemzeti Választási Bizottság azt ígéri: a következő ülésükön megvizsgálják, szabálytalan volt-e a kezdeményezés benyújtása. Pálffy Ilona, a választási iroda elnöke a Hír TV-nek azt mondta: ők a szabályok szerint jártak el, a történteket nem tudták megakadályozni.

Tüntetni fognak
A választási irodánál történtek miatt tüntetést szervez estére az MSZP. A szocialisták azt írják: a Fidesz verőemberekkel próbálta megakadályozni az MSZP népszavazási kérelmének benyújtását, márpedig hasonlót csak diktatúrák csinálnak. A tüntetőket arra kérik, hogy a pedagógustiltakozások szimbólumává vált kockás inget viseljék a demonstráción.

„Annyit ellenőriztünk, hogy mindenkinek a kezében volt egy népszavazási kezdeményezés, de alkotmányos alapjoga minden magyar választópolgárnak, hogy népszavazási kérdést nyújtson be. Mi senkit nem küldhetünk el, addig pedig nem ellenőrizhetjük, amíg nem csekkoltak be, így szól a szabályzat” – mondta Pálffy Ilona.

Az emberi erőforrások minisztere is felháborítónak nevezte a választási irodánál történteket. Balog Zoltán annyit mondott: a részleteket nem ismeri, de ha valakik akadályoztak másokat a személyes szabadságukban, akkor az büntetendő. „Felháborítónak tartom, ha ilyen történik Magyarországon. Nem ismerem a részleteket, de biztos vagyok abban, hogy ha ott bárki bárkit a szabadságában akadályozott, annak el kell nyernie a méltó büntetését” – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

Állami földek értékesítése: kezdődhet az aláírásgyűjtés

Míg a vasárnapi zárva tartásról késik a referendum, az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz megkezdődhet az aláírásgyűjtés. Ezt a referendumot is a szocialisták kezdeményezték. Gőgös Zoltán kérdése azt indítványozza, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban lévő termőföldek értékesítésének a tilalmáról. A Nemzeti Választási Bizottság az aláírásgyűjtő ív hitelesítését megtagadta arra hivatkozva, hogy az érinti a költségvetési törvényt. A Kúria viszont átengedte a kérést, mivel szerinte nem közvetlenül költségvetési kérdésről van szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!