2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Huszonötezer tanár sztrájkolt

2016. április 21., csütörtök 09:30, frissítve: csütörtök 09:31

Húsz éve nem tartottak akkora tanársztrájkot az országban, mint tegnap – a munkabeszüntetést szervező érdekképviselet szerint. Az iskolákat fenntartó állami központ átszervezésében, a tanárok kötelező óraszámának csökkentésében és a minőségi munka díjazásának visszaállításában a kormány eddig nem volt hajlandó engedni.

Üresek voltak a folyosók a budapesti Szent László Gimnáziumban. A sztrájkoló tanárok között volt, aki kötögetett, más dolgozatot javított, többen pedig A nagy diktátor című Chaplin-filmmel múlatták az időt.

„Rengeteg olyan pont van, amit meg kellene oldani az oktatással kapcsolatban, és azt bizonyította az elmúlt néhány év, hogy kéréseink visszapattannak, úgyhogy azt gondolom, hogy sajnos elérkezett az az idő, hogy a legerősebb nyomásgyakorlást kellett választani, a sztrájkot” – fejtette ki Tóth Viktor tanár.

A 70 fős tantestületből hárman jelezték, hogy az országos pedagógussztrájk ellenére megtartanák óráikat.

„Nagyon sok mindenben nem értek egyet a kormány oktatáspolitikájával, sok dolog nem tetszik, sok dolgon változtatnék. Az egész kompetenciamérési rendszer, minősítési rendszer megalázó számomra is. De ez még nem ok arra, hogy beszüntessem a munkát” – fogalmazott Hegedűs Anna tanár.

Helyszíni tudósítások
Több helyszínről kapcsoltuk tudósítóinkat a délelőtt folyamán >>>

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki a szakszervezeti vezetőkkel ellentétben részt vesz a Köznevelési Kerekasztal munkájában, Győrben arról beszélt, hogy a tárgyalóasztal mellett kellene hatékonyabbá tenni az oktatási rendszert.

„Mi azt gondoljuk, hogy be kell tartani a jogszabályokat. 22 óra alapján kell kiszámítani a státuszokat, és ha erre lesz lehetősége az igazgatónak, így betölteni a munkahelyeket, akkor elérhető az, hogy 22-23 órával lehet terhelni a pedagógusokat. Nem lenne jó a 24, mert ha még a túlóra is rá fog jönni, akkor önmagában az a probléma, hogy a pedagógus-munkateher nem oldódik meg” – fogalmazott Horváth Péter.

A sztrájkban 1185 iskolában közel 25 ezer közoktatási dolgozó vett részt – jelentette be a munkabeszüntetést szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

„Azzal az ellenszéllel, amiben ezt a sztrájkot meg kellett szervezni, ahhoz képest ez egy nagyon jó eredmény, és tisztelet azoknak a kollégáknak, akik mindenféle fenyegetés ellenére vállalták ezt. Vállalták azt, hogy azért a célért, amit a sztrájkbizottság maga elé tűzött, azokért a követelésekért kiálljon és munkabeszüntetéssel nyomatékot adjon” – fejtette ki Galló Istvánné.

Legutóbb 1995-ben volt ekkora pedagógussztrájk Magyarországon.

Galló Istvánné teljes nyilatkozata:

A szociális ágazat dolgozói is sztrájkoltak

A pedagógusokkal együtt sztrájkoltak a szociális ágazat dolgozói. A szociális ágazat sztrájkbizottsága 2013 ősze óta követel 20 százalékos fizetésemelést. Az érdekképviseletek hasonlóképpen nem tudták elérni azt sem, hogy a pedagógus életpálya-modellt kiterjesszék a középfokú végzettségű bölcsődei gondozókra. A szociális államtitkárt egy szakmai bemutatón kérdeztük volna a követelésekről. Hivatalos interjút kértünk tőle, de munkatársa azt mondta, hogy a politikus siet, nincs ideje nyilatkozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!