2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A szíriai bombázásokért állt bosszút az IÁ

2016. március 22., kedd 21:00, frissítve: szerda 07:36

Több mint 30 halott és 230 sebesült, Párizs után Brüsszelben gyilkoltak a terroristák. A belga főváros nemzetközi repülőterén, később pedig a metróban robbantak bombák. A merényletekkel a szíriai bombázásokat bosszulta meg az Iszlám Állam, a muszlim terrorszervezet négy nappal azután sújtott le, hogy elkapták a tavaly novemberi párizsi mészárlás kitervelőjét. Belgiumban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Alaposan eltervezték az akciót a brüsszeli Zaventem repülőtéren robbantó öngyilkos merénylők. A szemtanúk arab nyelvű kiabálást és lövöldözést hallottak, mielőtt az American Airlines légitársaság check-in pultjánál felrobbantotta magát az első öngyilkos támadó. Amikor a pánikba esett emberek egy irányba kezdtek menekülni, következett a második robbantás egy kávézónál.

„Épp a mosdóba mentem, öt perccel később egy robbanást hallottam, a mennyezet leszakadt. Lebuktam a mosdókagyló alá, akkor jött a második robbanás, és minden elsötétült. Amikor kimentem, sok vérző embert láttam. Akkor futni kezdtem, ki a repülőtérről” – mondta el az egyik szemtanú.

Kapcsolódó anyagok
- Pánikhangulat és sokk – tudósítónk jelenti
- Több rendőrt látunk mostantól az utcákon
- Molnárék levelet kaptak a robbanások után
- Részvétét nyilvánította Orbán
- Nem hagyják, hogy megölje magát Abdeslam

A légikikötőt lezárták, a légi közlekedést leállították, a belga hatóságok más repülőterekre küldték a Brüsszelbe tartó gépeket. Az utazni készülőket pedig felszólították, hogy ne menjenek ki a reptérre.

Egy órával később a brüsszeli metróban is bomba robbant, nem messze az európai uniós intézményektől, a Maalbeek megállónál. A szerelvényekből az alagúton keresztül menekítették az embereket.

A belga miniszterelnök az ország sötét napjáról beszélt. „Együtt érzünk az áldozatokkal és a hozzátartozóikkal, és azokkal is, akik még nem tudják, épségben vannak-e szeretteik. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy tragikus pillanat, mindenkit arra kérünk, hogy maradjunk nyugodtak és fogjunk össze ebben a nehéz helyzetben” – fogalmazott Charles Michel.

Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték, az Európai Parlamentbe csak az ott dolgozók mehetnek be.

A magyarok állapota stabil
Két magyar sebesültje van a brüsszeli merényletsorozatnak, de az első hírekkel ellentétben csak egyikük kormányalkalmazott. Ő Magyarország állandó uniós képviseletén dolgozik, a metróban sebesült meg, és belső vérzéssel műtötték. A másik magyar egy belga cég alkalmazottja, ő a repülőtéren volt a támadás idején, és csonttöréssel operálták. Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívül súlyosnak minősítette a brüsszeli helyzetet, és azt kérte, hogy aki teheti, halassza el útját.



A belga hatóságok mulasztásai megkönnyítették a terroristák dolgát – nyilatkozta egy biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek. „Valószínűleg azért fordulhatott elő, mert nem sikerült megakadályozni. A belga terrorelhárítás, illetve a belga belbiztonsági szervek munkájával, illetve tevékenységével már a párizsi merényleteket követően is komoly kifogások és kritikák fogalmazódtak meg” – mondta el Tálas Péter.

A támadást gondosan kitervelhették – nyilatkozta egy brit szakértő a Reuters hírügynökségnek. „Az ilyen merényletek előkészítése több mint három vagy négy napba telik, különösen az ilyen összehangolt támadásoké. A helyszín megfigyelése, a koordináció hetekig is eltarthat” – fejtette ki Matthew Henman.

A belga hatóságok vizsgálják, hogy a terrortámadással a párizsi merényletekkel gyanúsított Salah Abdeslam elfogását bosszulták-e meg. A férfit múlt pénteken kapták el Brüsszelben.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a brüsszeli merényletsorozatról:

Este 7 órakor megszólalt a belga király is. Fülöp az ország hagyományainak megfelelően franciául és flamandul is együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az uralkodó úgy fogalmazott, óriási fenyegetéssel nézünk szembe, amit azonban higgadtan és méltósággal fogunk kezelni, együttműködve egymással.

A belga rendőrség közölte, hogy házkutatásokat tart a városban. Sikeres is volt a razzia, hiszen szögekkel töltött robbanóeszközt találtak egy lakásban – fogalmazott a Hír TV helyszíni tudósítója. Országszerte további házkutatásokat és razziákat is tartanak.


A brüsszeliek este a tőzsde épülete előtt mécsesekkel és virággal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Fotó az elkövetőkről

A belga rendőrségtől véletlenül szivárgott ki a repülőtéri támadás feltételezett elkövetőinek fotója. A képen három férfi látható, amint poggyászkocsit tolnak maguk előtt. Az öngyilkos robbantásokat a sötét ruhába öltözöttek követhették el, világos ruhás társukat keresik a hatóságok. A belga ügyészség megerősítette, hogy a képeken valóban a feltételezett tettesek láthatók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!