2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Megemelt terrorkészültség – Több rendőrt látunk az utcákon

,

2016. március 22., kedd 21:46, frissítve: kedd 21:46

A brüsszeli robbantások után a magyar kormány emelt a terrorkészültség szintjén. Megerősítették a forgalmasabb repülőterek, a budapesti metró, a fővárosi pályaudvarok és a Parlament védelmét. Az intézkedéssel egyetért az ellenzék.

Rendőrök és terrorelhárítók ellenőrzik a Liszt Ferenc Repülőtérre vezető utakat. A várótermekben gépfegyveresek járőröztek. „Ilyenkor természetesen szigorúbb az ellenőrzés, ezt tapasztalhatják talán az utasok is, de nem nagyon vesznek észre változást, hiszen amúgy is nagyon komoly biztonsági ellenőrzés van. Ráadásul az anonim ellenőrzések során is kiderült, hogy a budapesti repülőtér amúgy is a legbiztonságosabbak közé tartozik Európában” – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója.

A második legmagasabb terrorkészültségi szintet rendelte el a kormány a brüsszeli merényletek után. Efölött már csak a kritikus szint van. „Miniszterelnök úr elrendelte a terrorfokozat emelését, ennek megfelelően járőrök jelennek meg a repülőtéren, páncélozott gépjárműveket rakunk ki a repülőtérre, illetve a metrónak. A Kossuth tér környékén a terrorelhárítási munkatársak is meg fognak jelenni” – fogalmazott Pintér Sándor. Az intézkedésről az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülése előtt számolt be a belügyminiszter. A bizottság eredetileg a migrációs válsághelyzetről tárgyalt volna, az ülésre meghívták az országos rendőrfőkapitányt is.

„– A metró ellenőrzését is elrendeltem a BRFK és a Készenléti Rendőrség részére.
– Tehát a repteret és a metrót ellenőrzik. A pályaudvarok belekerülnek ebbe?
– Ott folyamatos a jelenlét most is.
– A fokozott ellenőrzés mit jelent az utasok szempontjából?
– Az utasokat nem akarjuk korlátozni, de az ellenőrzéseket növelni fogjuk”

– tette hozzá Papp Károly.

Az egyenruhások nem sokkal később fel is tűntek az Országház környékén. A Nyugati pályaudvar váróját rövid időre lezárták egy gazdátlan csomag miatt.

„Három repülőteret érint, Ferihegyet, a debrecenit és a sármellékit. A debreceninek van még jelentős forgalma, ott egy hónapban 20-30 ezerre tehető a forgalom, tehát erre a kettőre kell koncentrálni. A Sármellékinél charterrepülés van, ott ez más jellegű” – nyilatkozta a Honvédelmi Bizottság elnöke, aki elmondta, a megemelt terrorkészültség addig marad, amíg nem tisztázódik, hogy kik robbantottak és miért. „Tömegrendezvények elhalasztására nem kell készülni, arról pedig csak néhány nap elteltével tudunk nyilatkozni, hogy a brüsszeli merényletnek van-e vagy lesz-e olyan leágazása, amely más európai nagyvárosok elleni támadást valószínűsíthet” – tette hozzá Kósa Lajos.

A megemelt terrorkészültség a bizottság ellenzéki tagjai szerint is indokolt. „Ezt olyan módon és mértékben kell fenntartani, amíg indokolt. Jelenleg információkat kell gyűjteni a hatóságoknak, hogy egy összeurópai támadássorozat része vagy egy lokális probléma, de amíg nem derül ki, a magyar emberek biztonsága érdekében ez indokolt döntés” – szögezte le Harangozó Tamás, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke.

A bizottság tájékoztatást kapott arról, hogy az embercsempészek Románia felé terelik a migránsokat, amióta a balkáni országok szigorítottak a határellenőrzésen. „A mai beszámolók alapján a Belügyminisztérium záros határidőn belül meg tudja kezdeni a 450 kilométer román határszakaszon a fizikai akadály kiépítését” – jelentette ki Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő.

A magyar–román határon akár két héten belül elkezdődhet a kerítésépítés.

A belga nagykövetség előtt pártok emlékeztek gyertyagyújtással az áldozatokra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!