2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napi aktuális 06:00

Vészesen fogy Obamáék ideje

2012. december 28., péntek 10:53, frissítve: szombat 08:35

Az amerikai elnök pénteken találkozik a kongresszusi vezetőkkel, hogy elhárítsa az Amerikát fenyegető pénzügyi válságot. Ha ez nem sikerül, akkor 2013 elején automatikus megszorító intézkedések lépnek életbe. Emiatt az amerikai gazdaság könnyen recesszióba süllyedhet és magával ránthat más országokat is.

Zsinórban negyedik napja zárt mínuszban a New York-i tőzsde. A részvényindex ezúttal 0,14 százalékkal csökkent. A tőzsde ezzel reagált arra, hogy az Egyesült Államoknak még mindig nincs költségvetése. A Washingtonba visszatért Barack Obama a Fehér Házba hívta a kongresszusi vezetőket.

– Meglátjuk, hogy az elnök mit javasol – közölte Mitch McConell szenátusi kisebbségi vezető, hozzátéve: aztán mindkét oldal átnézi a javaslatot, és utána legjobb belátásunk szerint döntünk. Remélhetőleg van még idő valamilyen megállapodásra, amellyel megmenthetjük az adófizetőket és megelőzhetjük a gazdasági válságot – fogalmazott McConell.

A republikánus politikus azonban hozzátette, hogy nem adnak szabad kezet a demokratáknak csak azért, mert szorít az idő. A szenátus demokrata párti vezetője ezért nem túl optimista: az adózás rossz irányba indulhat, a jövő évtől az amerikaiaknak kevesebb lesz a bevételük, mint ma – közölte Harry Reid többségi vezető.

Szakértők szerint egyes a legnagyobb vitákat kiváltó adóügyi kérdésekben egyelőre nem lesz végleges megoldás. Az amerikaiak egy része az idő rövidsége ellenére abban bízik, hogy a politikusok nem vallanak kudarcot.

Az amerikai kongresszus mindkét házának ülését vasárnap estére hívták össze, vagyis a költségvetés elfogadására az amerikai törvényhozásnak mindössze egy napja marad. A képviselőházban republikánus többség van, ezért leginkább ott vérezhetnek el a demokrata javaslatok. Ha nem születik megállapodás, egy tavalyi jogszabály értelmében 2013. január elsejétől automatikus, fűnyírószerű megszorítások lépnek életbe, ami miatt recesszióba kerülhet a világ legnagyobb gazdasága.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!