2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Valóságos roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért

Az idén januárban hatályba lépett otthon-felújítási program sokak érdeklődését kiváltotta: a háztartások 7 százaléka - a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer család - biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást felvenni a következő két évben - derül ki a GKI és a Masterplast közös januári lakáspiaci felméréséből.

  • Valóságos roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért

A GKI lakossági felmérései, amelyek az emberek lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezését célozzák 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. A mostani kutatás a lakosság körében 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérés eredményeit tükrözi.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett háztartások 17 százaléka valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez inkább egyfajta érdeklődést, az adott lehetőségek fontolgatását jelenti.

A közlemény szerint sokan, szembesülve a támogatás igénybe vételi szabályok okozta buktatókkal, a kivitelezők várhatóan megemelt áraival, illetve az építőipari kapacitáshiánnyal, le fognak mondani a tervezett korszerűsítésről, vagy legalábbis későbbre halaszthatják azokat. A GKI úgy vélte, hogy a jelzett 17 százaléknak nagyjából a felében valósulhat meg felújítás, a teljes magyar lakosságra vetítve ez újabb mintegy 350 ezer családot jelent.

Mindezek miatt a felmérésben megállapították, hogy együttesen a következő két évben az otthon-felújítási program mintegy 640 ezer családot érinthet. A program iránti hatalmas érdeklődést az is mutatja, hogy 2020-ban alig 180 ezer lakást újítottak fel.

Közölték, az állami támogatás iránt leginkább a 40 és 49 év közötti családfővel rendelkező háztartások érdeklődnek, 16 százalékuk jelezte, hogy biztosan részt vesz a programban, míg a fiatalabbak közül a 18-29 év közötti háztartásfővel rendelkező családok egytizede nyilatkozta ugyanezt.

A jövedelmi helyzet és a biztosan tervezett támogatás-felvétel aránya szorosan összefügg: a legalacsonyabb két jövedelmi tizedbe tartozók 3 százaléka tervezi, hogy felveszi a támogatást, viszont a legmagasabb két jövedelmi tizedbe tartozók körében ez az arány 14 százalékos. A GKI szerint a konstrukció miatt várható volt a magasabb jövedelmű családok részvételének túlsúlya.

A felmérés szerint ez a támogatás inkább a családi ház és panellakás tulajdonosok körében népszerű (9-9 százalékuk biztos résztvevőnek mondta magát), míg a tégla építésű társasházi lakások lakói körében ugyanez az arány alig 3 százalék.

A programban családonként legfeljebb hárommillió forint támogatás vehető fel. A maximális támogatási összeg felvételét a jelentkezők 32 százaléka tervezi. Az érintettek 25-25 százaléka viszont legfeljebb két-, illetve egy millió forintnyi támogatást szeretne igénybe venni. A 18 százalékuk pedig még nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy mekkora támogatásra számít.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!