2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az ezüstcsapat és a '38-as világbajnoki döntő 03:00

Gazdaság

Uniós forrásokat kap Magyarország az olajinfrastruktúra fejlesztésére

A józan ész győzött, a dollárbaloldal veszített, uniós forrásokat kap Magyarország az olajinfrastruktúra fejlesztésére - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

  • Uniós forrásokat kap Magyarország az olajinfrastruktúra fejlesztésére

A képviselőcsoport tájékoztatása szerint az Európai Parlament költségvetési, valamint gazdasági és monetáris bizottságai csütörtökön szavaztak az Európai Bizottság RepowerEU nevű, energiaellátást érintő javaslatcsomagjáról.

"A szavazás Magyarország számára rendkívül sikeresen zárult. A dollárbaloldal áskálódása ellenére, az uniós intézmények között létrejött kompromisszum eredményeként, hazánk uniós forrásokat is felhasználhat olajipari infrastrukturális beruházások megvalósítására, így az energiafüggetlenség megteremtéséhez is közelebb kerülünk" - fogalmazott a képviselőcsoport.

Közölték: az Európai Parlament "baloldala, velük együtt a dollárbaloldal" is, az elmúlt hónapokban mindent megtett, hogy kizárja az olajipari beruházásokat a támogatható projektek közül. Az európai, illetve a magyar dollárbaloldal a szükséges beruházások megakadályozására törekedett, amivel "ellehetetlenítették volna Közép-Európa energiafüggetlenségének megteremtését. Áskálódásuk azonban megint nem járt sikerrel" - húzták alá.

A képviselőcsoport kiemelte: a csütörtöki szavazáson az az álláspont diadalmaskodott, amelyet Magyarország és a Fidesz az első perctől kezdve képviselt. Lehetővé vált, hogy kétszeresére, vagyis több mint 700 millió euróra nőtt Magyarország részesedése a RepowerEU keretéből. Ez a magyar kormány következetes kiállásának köszönhető - hangsúlyozták.

"A Fidesz EP-képviselői üdvözlik, hogy végül a józan ész diadalmaskodott, és az Európai Parlamentnek is rá kellett bólintania a források olajipari beruházásokra történő felhasználására" - tették hozzá.

Az Európai Bizottság RepowerEU nevű, májusban bemutatott javaslata az oroszországi energiaimporttól való függőség csökkentésében segítené a tagállamokat. A RepowerEU finanszírozására összesen körülbelül 300 milliárd euró áll majd rendelkezésre a következő években. Ebből 225 milliárd euró a legnagyobb helyreállítási eszközből (RRF) még elérhető kölcsön, ami a bizottsági javaslat értelmében további 72 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással egészülne ki.

Az Európai Unió Tanácsa és az EP decemberi kompromisszuma szerint a RepowerEU forrásaiból három tagállam finanszírozhat olajipari beruházásokat, köztük Magyarország.

Az EP bizottságainak döntését az Európai Parlamentnek még plenáris ülésen is meg kell erősítenie.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy Márton: az infláció összeomlott és lent is maradt

Nagy Márton: az infláció összeomlott és lent is maradt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább olvadt az infláció mértéke, a januári 3,8 százalékot, majd a februári 3,7 százalékot követően 3,6 százalékos szintre csökkent az infláció üteme az előző év azonos hónapjához képest - hívta fel a figyelmet a legfrissebb adatokat értékelve csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszer.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!