2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Gazdaság

Parragh: Látszanak már aggasztó jelek a világgazdaságban

„A gazdaság ciklikus” – röviden ezzel magyarázta Parragh László a Magyarország élőben stúdiójában azt, hogy miért van szükség a miniszterelnök által bejelentett gazdaságélénkítő programra, amikor a magyar gazdaság abszolúte felívelő szakaszban van. Van, amikor fölfelé, van amikor lefelé megy a világgazdaság, amelynek Magyarország nagyon ki erősen kitett, folytatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Jók a mutatók, az uniós átlagon felül teljesít a magyar gazdaság, mindezt ugyanakkor korszerűtlen körülmények között produkálja, vagyis versenyképességi fordulatra, innovációra van szükség. Ezzel kapcsolatban Parragh László megjegyezte, Magyarország a rendszerváltozás óta egy duális gazdaságot mondhat magáénak, ami azt jelenti, hogy a legmodernebb technológiai is megtalálható, ugyanakkor ezzel párhuzamosan van egy olyan kis- és középvállalkozói réteg, aminek nagyon gyenge az eszközellátottsága, nem ismeri a digitális nyelvet, rossz a munkavégzési kultúrája, stb., ennek eredményeként pedig a magyar kkv szektornak a hatékonysága egyharmada a tőlünk nyugatabbra lévő országoknak.

A kamara elnöke is egyetért abban a kormánnyal, hogy részt kell venni a globális versenyben, hogy meg kell jelenni a globális piacon a magyarországi cégeknek. Ennek segítéséhez az testületnek számos programja van. „Van amelyikben oktatást végzünk és van amelyikben eszközhöz, illetve szoftverhez való jutást segítünk” – jegyezte meg.

Parragh László arról is beszélt a műsorban, hogy szerinte is mindenképp szükség van arra, hogy az ország kitettsége kisebb legyen, amely úgy lehet elérni, hogy nemcsak egy iparágra költünk, továbbá, hogy erősítjük a magyar tulajdonnak az arányát.

Azt viszont szürreális elképzelés tartja, hogy 2030-ra, vagyis 11 éven belül elérjük az osztrák életszínvonalat. Az iparkamara elnöke szerint nem is érdemes törni magunkat. Parrag László úgy látja: a miniszterelnök 6 pontos javaslata megvalósítható, de az osztrák szintet maximum megközelíteni tudjuk.

„Nekünk arra kell törekedni, hogy Ausztria vásárlóerő paritáson elérhető színvonalának, 75-80 százalékát érjük el. Ennek van realitása, főleg a mostani görbénél, hiszen azért most Magyarország a német gazdasághoz képet nagyjából három százalékkal magasabb növekedési rátát produkál évente” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Bármelyik pillanatban lezárulhat a reptér megvásárlása

A kormányfő szerint ha állami kézbe kerül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret, és így egész Budapestet is. 2021. október 19.

Emelkedett az alapkamat

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. 2021. október 19.

Varga Mihály: A negyedik hullám nem húzza le a gazdaságot

Változatlanul 7 százalék körüli gazdasági növekedésre és 7,5 százalék körüli hiányra lehet számítani. 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Szükség van a nemzeti szuverenitást védő álláspontok megerősítésére

A pénzügyi zsarolás sem megengedett, ahogy a kényszerítés, zsarolás sem, a demokrácia így nem működik - jelentette ki Mateusz Morawieczki a lengyel jogállamiságról tartott európai parlamenti plenáris ülésen. Halkó Petrát, a Századvég nemzetközi elemzőjét kérdeztük. Közlése szerint a kettős mérce egy létező jelenség az Európai Unióban.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!