2022. 08. 08. Hétfő László napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 04:00

Gazdaság

Parragh: Látszanak már aggasztó jelek a világgazdaságban

„A gazdaság ciklikus” – röviden ezzel magyarázta Parragh László a Magyarország élőben stúdiójában azt, hogy miért van szükség a miniszterelnök által bejelentett gazdaságélénkítő programra, amikor a magyar gazdaság abszolúte felívelő szakaszban van. Van, amikor fölfelé, van amikor lefelé megy a világgazdaság, amelynek Magyarország nagyon ki erősen kitett, folytatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Jók a mutatók, az uniós átlagon felül teljesít a magyar gazdaság, mindezt ugyanakkor korszerűtlen körülmények között produkálja, vagyis versenyképességi fordulatra, innovációra van szükség. Ezzel kapcsolatban Parragh László megjegyezte, Magyarország a rendszerváltozás óta egy duális gazdaságot mondhat magáénak, ami azt jelenti, hogy a legmodernebb technológiai is megtalálható, ugyanakkor ezzel párhuzamosan van egy olyan kis- és középvállalkozói réteg, aminek nagyon gyenge az eszközellátottsága, nem ismeri a digitális nyelvet, rossz a munkavégzési kultúrája, stb., ennek eredményeként pedig a magyar kkv szektornak a hatékonysága egyharmada a tőlünk nyugatabbra lévő országoknak.

A kamara elnöke is egyetért abban a kormánnyal, hogy részt kell venni a globális versenyben, hogy meg kell jelenni a globális piacon a magyarországi cégeknek. Ennek segítéséhez az testületnek számos programja van. „Van amelyikben oktatást végzünk és van amelyikben eszközhöz, illetve szoftverhez való jutást segítünk” – jegyezte meg.

Parragh László arról is beszélt a műsorban, hogy szerinte is mindenképp szükség van arra, hogy az ország kitettsége kisebb legyen, amely úgy lehet elérni, hogy nemcsak egy iparágra költünk, továbbá, hogy erősítjük a magyar tulajdonnak az arányát.

Azt viszont szürreális elképzelés tartja, hogy 2030-ra, vagyis 11 éven belül elérjük az osztrák életszínvonalat. Az iparkamara elnöke szerint nem is érdemes törni magunkat. Parrag László úgy látja: a miniszterelnök 6 pontos javaslata megvalósítható, de az osztrák szintet maximum megközelíteni tudjuk.

„Nekünk arra kell törekedni, hogy Ausztria vásárlóerő paritáson elérhető színvonalának, 75-80 százalékát érjük el. Ennek van realitása, főleg a mostani görbénél, hiszen azért most Magyarország a német gazdasághoz képet nagyjából három százalékkal magasabb növekedési rátát produkál évente” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!