2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Az aranyember

Következik:

Híradó 23:00

Gazdaság

Németország jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése is tovább süllyedt

A Gyalog galopp ráér a végén, kezdjük inkább Hitler főművével, a Volkswagennel. A Totalcar Magazin egy hangulatos beszámolóval lepte meg olvasóit ez év szeptember 9-én, alig egy hónapja. Így kezdte véleménycikkét Bayer Zsolt a Magyar Nemzet oldalán. A cikket változtatás nélkül közöljük.

  • Németország jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése is tovább süllyedt

„Felborulhat a német gazdaság sikereinek egyik pillére, a tőke-munka viták tárgyalásos, békés rendezése azt követően, hogy a Volkswagen minden hatodik németországi munkavállalója lapátra kerülhet. […] Az eseményről megjelent tudósítások szerint a társalgás kezdete 20 percet csúszott, miután az emberek nem akarták abbahagyni jelszavaik skandálását. Fő üzenetük azt volt, hogy »Mi vagyunk a Volkswagen, nem ti!« 

A megjelent felső vezetők nyitott nyakú fehér ingeikben már az induláskor leizzadtak a fagyos hangulat ellenére. […]

Sokan a kormányt ostorozzák, mondván, zöldprogramjának erőltetése miatt nőttek a termelés energiaköltségei és az autók környezetvédelmi technológiájával kapcsolatos kiadások. A belső bírálat főként az elektromos átállással kapcsolatos lemaradás miatt marasztalja el a cég vezetőségét, továbbá azért, mert a VW gyengén muzsikál a hibrid meghajtás terén. Az elmúlt év az utóbbi előretörését hozta egyfajta átmenetként a hagyományos belső égésű motoroktól a villanyautók felé.”

Hát így. És ez a Volkswagen, nem győzöm hangsúlyozni. S mindez hogyan is lehetséges, miképpen alakult ki ez a helyzet? Nézzük sorjában – lássuk a német agyhalál és leépülés néhány stációját!

„A német gazdasági hangulatot kifejező ZEW-index 19,2 pontra esett vissza a júliusi 41,8 pontról. A Reuters által megkérdezett elemzők ennél jóval enyhébb csökkenést vártak, 32 pont körüli értéket prognosztizáltak. Németország gazdasági kilátásai összeomlanak – tette hozzá Achim Wambach, a ZEW elnöke.

Wambach kiemelte, hogy a kétértelmű monetáris politika (azaz a jegybankok kamatpolitikájának bizonytalansága), az amerikai gazdaság kiábrándító üzleti adatai és a közel-keleti konfliktus eszkalálódása mind hozzájárulnak a negatív hangulathoz. Nemcsak a jövőbeli kilátások romlottak drasztikusan, hanem Németország jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése is tovább süllyedt. Az előző havi mínusz 68,9 pontról mínusz 77,3 pontra esett vissza az index.”

Ezt a Portfólió írta szintén most szeptemberben. 

teljes cikket a Magyar Nemzet honlapján olvashatjuk.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Varga Mihály: Magyarországon nincs megközelítőleg sem csődhelyzet+ videó

Varga Mihály: Magyarországon nincs megközelítőleg sem csődhelyzet+ videó

Kezdünk visszaállni arra a fegyelmezett gazdálkodásra, ami a 2010-es éveket jellemezte, vagyis alacsony hiány, csökkenő államadósság - jelentette ki a pénzügyminiszter a Bayer Showban. Varga Mihály szerint ez fog teret adni a kormánynak, hogy finanszírozhassa a beruházásokat, nyugdíj-, és bér-emeléseket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!