2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Gazdaság

Nagy veszteségek az európai tőzsdéken

A borús világgazdasági kilátások miatt indexveszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

  • Nagy veszteségek az európai tőzsdéken

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 3,22 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 3,17 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,79 százalékkal állt alacsonyabban a kereskedési idő végén.

Londonban 3,40 százalékkal gyengült az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján, a frankfurti DAX index 3,91 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 3,76 százalékkal esett. Milánóban 4,74 százalékos, Madridban 3,79 százalékos indexveszteséggel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsde.

A befektetői hangulatot borús világgazdasági kilátások terhelték meg világszerte, miután az IMF még kedden a fejlett és a fejlődő régiókban egyaránt recessziót jelzett előre az idénre. Európában az átlagos GDP-csökkenés 5-6 százalék lehet az IMF szerint. Globális szinten pedig a GDP-csökkenés három százalékos is lehet, holott januárban még 3,3 százalékos világgazdasági növekedést prognosztizált az IMF.

A szerdai kereskedés legnagyobb veszteseinek az olaj- és gázipari vállalatok bizonyultak a nyersolaj árának az összeomlása miatt: az ágazati index közel hét százalékkal esett. Az olajár annak ellenére is nagyot esett szerdán, hogy az OPEC+ még a hét végén közel napi tízmillió hordós termeléscsökkentésben állapodott meg a túlkínálat megfékezése és a készletek felhalmozódásának a megakadályozása érdekében. A csökkentés mértéke a világ tavalyi olajfelhasználása mintegy tíz százalékának felel meg. A kereslet azonban a világgazdasági lassulás miatt jelentősen lecsökkent.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 7,09 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 27,50 dolláron, a WTI ára pedig 2,69 százalékkal 19,57 dollárra csökkent.

Az eurót 0,60 százalékkal jegyezték gyengébben 1,0914 dolláron az európai kereskedési idő végén. Az arany ára a dollár erősödése miatt csökkent. A spot ár 1717,06 dolláron állt unciánként az európai kereskedés végén 0,55 százalékos napi csökkenéssel.

MTI

KAPCSOLÓDÓ:

Stabil alapokon a magyar gazdaság

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!