2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Nagy István: A jövőnket is befolyásolják az erdőtelepítések

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk - közölte Nagy István agrárminiszter Bugacon szerdán, ahol jelképesen, szürkenyár csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont.

  • Nagy István: A jövőnket is befolyásolják az erdőtelepítések

Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztériumban kiemelt figyelmet fordítanak az erdők fejlesztésére és újak telepítésére.

Kifejtette, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.

A kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése - mondta Nagy István, aki hozzátette: idén 6 ezer hektár erdőtelepítésre ad támogatást a szaktárca. Az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot.

A tavaszi fásítási program zárásának helyszíne a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt, bugaci erdőtömb volt. A közel hét hektáros területen több mint 50 ezer feketefenyőt ültettek, ami a leginkább szárazságtűrő fajta. A sorvégeken a fenyő helyett, őshonos szürkenyár csemeték kerültek a földbe. A KEFAG Zrt. az idei erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 milliót ültetett el 510 hektáron.

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy az állami erdőgazdaságoknál nemcsak erdősítések, hanem útfásítások, ökoturisztikai létesítmények fásítása is lesz majd.

A klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra utalva Nagy István kijelentette: a negatív hatások elkerülésére az egyik leghatékonyabb megoldás a fával borított területek növelése, ami különösen fontos az Alföldön.

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság csemetetermesztési ágazata idén 2,5 millió erdészeti csemetét értékesített az erdőgazdálkodóknak, így az országban elültetett facsemeték több mint 15 százaléka a cégüktől származik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!