2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Mindenki ráfizethet a hatalmas aszályra

400 milliárd forintos kárt okozhatott a mezőgazdaságban az idei időjárás, ebből a kukoricatermelők 200 milliárd forinttal részesedhetnek. Csapadék hiányában több terményt egyelőre nem tudnak elvetni. A gazdák a kormánytól várnak segítséget.

„Gyakorlatilag nem esett két hónapja semmi eső. Nem is várható. Raktárban van a vetőmagunk…” – meséli a Hír TV-nek Fülöp Ferenc, Pest megyei gazda. Napok óta azért jár ki 400 hektáros termőföldjére, hogy megvizsgálja, van-e értelme elvetni idén a repcét. Már el kellett volna kezdeni a munkálatokat. „Gyakorlatilag porszáraz a talajunk a vetésmélységben. Ha két-három héten belül sem esik eső, akkor nem fogjuk tudni elvetni – teszi hozzá. – A vetőmag egy része itt van, a másik a kereskedőnél a raktárban. Mihelyst el tudjuk kezdeni a vetést, hozza a vetőmagot. Annyi van itt, hogy el tudjunk indulni.”

A kukoricánál van a legnagyobb baj

Annyira elszáradt minden második kukorica, hogy takarmánynak sem lehet használni. Öt éve nem volt ilyen aszály Magyarországon. Előzetes számítások alapján ez a mezőgazdaságban több mint 400 milliárd forintos kárt okozott. „Az alapot gyakorlatilag a kukoricatermés kiesése okozza. Három-négymillió tonna kiesés várható az elmúlt öt év átlagához képest. Az még szolid árral számolva is 150-200 milliárd önmagában. Ehhez képest a többi kisebb jelentőségű ágazatnál kisebb károk jelentkeztek. Az őszi kalászosoknál tízszázalékos a terméskiesés, de például a repcénél százezer hektárt kellett kiszántani, illetve fagyott ki” – mondja Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége titkára.

Segít a kormány

A Hír TV Kontraszt című műsorában a Magosz elnöke leszögezte: a 8 milliárdos kármentő alapon kívül a kormánynak egyéb intézkedésekkel is segítenie kell a bajba jutott gazdákat. Az aszály következtében 15 százalékkal drágulhat idén a tojás, a tej, a liszt és a hús ára.

Az állattartók számára a forgóeszközhitel jelenthetne segítséget. „Ezt a kormány meg is tárgyalta. Lesz az állattenyésztőknek kedvező kamatozású hitel, hogy aratáskor vagy utána fel tudják vásárolni az állattartáshoz szükséges terményt. A gond az, hogy a takarmányárat nem követi a felvásárlási ár, tehát az állattenyésztés mindenféleképpen ráfizetéses lesz” – állítja Kispál Ferenc gazdálkodó, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Csongrád megyei elnöke. Ennek végül a fogyasztók látják a kárát, a takarmány hiánya miatt az élelmiszer-ipari árak jelentősen emelkedhetnek.

A Magyar Nemzet információi szerint rövid távon hitelátütemezéssel és előre hozott támogatásokkal segítené az aszály sújtotta agráriumot a kormány. Hosszabb távon pedig rendeznék az öntözés helyzetét, és stratégiai készletfelhalmozást is terveznek – minderről a szerdai kabinetülésen fognak dönteni. A kormány dönthet az alapvető élelmiszerek ötszázalékos áfájáról is.

A magyar kormány nem hagyja magukra az állattartókat a magas gabonaárakból következő nehéz helyzet kezelésében – nyilatkozta még augusztus elején Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető július 4-én bejelentette: a tárca 40 milliárd forint keretösszegű pályázatot indít állattartó telepek korszerűsítésére. Czerván György államtitkár pedig június 21-én tudatta, hogy a jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatás jut majd a sertéságazat erősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!