2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Mindent megdrágíthat az aszály

KK

2012. augusztus 22., szerda 21:10

15 százalékkal drágulhat idén a tojás, a tej, a liszt és a hús ára. Az aszály miatt ugyanis alig van betakarítani való kukorica, és a kalászosok nagy része is megégett. A gazdák szerint emiatt tovább csökken az állatállomány is.

Ahol megmaradt a kukorica, ott is csak a vetés felét tudják betakarítani a Pest megyei Turán. A Galgamenti Szövetkezet elnöke, Tóth István elmondása szerint a kukoricacsövek hiányosak, a júliusi aszály úgy tönkretette a növényeket, hogy nem tudtak termékenyülni.

Vadász Vilmos meteorológus arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy a felső 1 méter talajréteg vízhiánya eléri a 100-150 millimétert az ország nagy részén. Vagyis alig van víz a földben ott, ahol a növények gyökere húzódik. Feleannyi eső esett idén, mint kellene, ezért a kalászosok 30 százaléka, a kukorica 60 százaléka odalett. Utóbbiból 4 millió tonna várható a tavalyi 8-hoz képest.

Augusztus elején befejeződött az idei aratás, az előzetesen várt 4 millió tonna őszi búza már a magtárakban van. A termés minősége jó, illetve kiváló – közölte korábban a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára.

A rossz kukoricatermés megdrágítja a takarmányt is, pedig a második világháború óta nem volt olyan kevés sertés Magyarországon, mint most. A tejtermelés napi 1 millió literrel csökkent a hőség miatt. Ezért még idén 15 százalékkal drágulhat a tojás, a tej és a hús. Azt egyelőre nem tudni, hogy az áremelésből az élelmiszerüzletek mennyit hárítanak át a vevőkre. A CBA kommunikációs igazgatója szerint mindent megtesznek, hogy a drágulás hatását csillapítsák.

A liszt árát már megemelték 10 forinttal a malmok, de szeptemberben további drágulás várható.

300 milliárdos kárt okozhatott az aszály

A Hír TV Kontraszt című műsorában a Magosz elnöke arról beszélt, hogy a kukoricatermést ért kár miatt az agrárium jelenleg már 300 milliárd forintos veszteséget könyvelhet el. Jakab István leszögezte: a 8 milliárdos kármentő alapon kívül a kormánynak egyéb intézkedésekkel is segítenie kell a bajba jutott gazdákat.

Forrás: Hír TV