2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Mi lesz a több ezer autóhitel-szerződéssel?

Autóhitel-szerződések ezreit befolyásolhatja a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett jogerős ítélete. A bíróság azért érvénytelenített egy szerződést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedő írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága.

Használt autók egy telephelyen. A járműveket hitelre is meg lehet vásárolni. Az azonban, hogy ki írja alá az erről szóló szerződéseket, már kérdéses. A Fővárosi Törvényszék kedden jogerősen is érvénytelennek nyilvánított egy 2008-as hitelszerződést. A testület arra hivatkozott, hogy a dokumentumot – a pénzintézet nevében – egy olyan autókereskedő írta alá, akinek nem volt jogosultsága erre. A Civil Összefogás Fórum jogi szakértője úgy véli, ha valóban nem a jogosult írta alá a szerződést, akkor az érvénytelen. „A reális jogkövetkezmény az érvénytelenség kimondásakor az, hogy megvizsgálják, hogy a tőke összeg kifizetésre került-e, és ezt követően a jegybanki alapkamat mértékével történik az elszámolás. Hiszen más ítéletekben meg azt mondták ki, hogy magát a devizaelszámolást, az árfolyam-elszámolást nem tudta jogszerűen levezetni az érintett autókereskedés vagy lízingcég” – nyilatkozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének elnöke, Fojt Attila szerint attól, hogy más írta alá a szerződést, az még nem válik semmissé. „Mint magánember azt gondolom, hogy azért, mert egy ilyen hitelszerződés esetleg nem olyan körülmények között lett aláírva, amilyen körülmények között kellett volna, attól még a szerződésben foglalt részletek, illetve a kocsi ára és az ezzel kapcsolatos dokumentumok nem hiszem, hogy valótlannak minősülnének” – mondta Fojt Attila.

A Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint csak kevés esetben történhetett ilyen formai hiba. Lévai Gábor kifejtette: 2010-ig kétféleképpen járhattak el a pénzintézetek képviseletében az autókereskedők. Volt egy úgynevezett A típusú kereskedő, akit a pénzintézetek vagy a lízingcégek felhatalmaztak arra, hogy aláírjon a nevükben, és egy B típusú, aki csak összehozhatta a pénzintézeteket és az ügyfeleket.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a devizaalapú autóhitelek összege 210 milliárd, a forintkölcsönöké pedig 100 milliárd volt tavaly szeptemberben, vagyis a magyar lakosság 2013 őszén összesen 310 milliárd forint gépjármű-finanszírozási hitellel küzdött.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!