2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Gazdaság

Megkapták az ígért pluszforrást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések

Megkapták a havi 250 ezer forint kiegészítő támogatást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

  • Megkapták az ígért pluszforrást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések

A tárca kiemelte, az eddigi havi 130 ezer forint helyett havi 380 ezer forintra változott a közfinanszírozott fogászati alap- vagy szakellátást működtető szolgáltatók támogatása január 1-jével. Közölték, e szolgáltatók kéthavi fixdíj-kiegészítését kedden a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) átutalta, márciustól pedig a havi finanszírozás már a csaknem háromszorosára emelt összeggel fog megtörténni.

Mint írták, kiemelt cél a fogászati ellátás finanszírozási helyzetének folyamatos javítása. Ennek érdekében a közfinanszírozott fogorvosi alap- és szakellátó szolgáltatók egyszeri kiegészítő díjazásban részesültek 2019 decemberében. A heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések esetében egyszeri 1,5 millió forint került kifizetésre, alacsonyabb rendelési idő esetén időarányosan csökkentett díjat állapítottak meg részükre. Az egyszeri kiegészítő díjazás fedezete 4,46 milliárd forint volt.

Emlékeztettek arra is, hogy második lépésként került sor a fogászati terület finanszírozásának emelésére, amelynek keretében megemelték a rezsitámogatási díjat, és kiterjesztették az erre jogosultak körét. Ennek eredményeképp a fogászati ellátást nyújtó szolgáltatók havi átlagbevétele 28,1 százalékkal emelkedett. Országos szinten 3420 szervezeti egység biztosítja 2 millió 300 ezer beteg fogászati alap- és szakellátását.

A tárca közölte azt is, hogy a finanszírozási rendszerben kiemelten jelenik meg a hátrányos helyzetű települések díjazása, ezért ezeken a településeken szolgálatonként 100 ezer forint többletbevételt biztosítanak az érintett fogászati szolgáltatóknak. A közfinanszírozott rendszer tehát olyan területeken is biztosítja az ott élők ellátását, ahol más formában gyakorlatilag nem vagy csak nagy nehézségek árán juthatnának hozzá a fogászati kezelésekhez.

A betöltetlen fogászati szolgálatok számának csökkentése érdekében 2020. január 1-jétől a NEAK pályázatot írt ki a legalább 12 hónapja betöltetlen házi- és fogorvosi körzeteket betöltő háziorvosok és fogorvosok letelepedésének támogatására. Ennek eredményeként az elmúlt években 98 fogorvosi szolgálat kezdte meg működését, és 2,309 milliárd forintot fizettek ki. A fogorvosi szolgálatok esetében a pályázatok hatására 374 ezer olyan ember fogászati ellátása lesz minimum 6 évig megoldott, akinek korábban hosszú évekig nem volt "saját fogorvosa". Az intézkedések összességében a betegellátás elérhetőségének és biztonságának növelését szolgálják - közölte a tárca.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Elég lesz, túl sok a „buzulás” – hangzott el a pápa szájából az olasz püspöki kar zárt ülésén a minap, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét. Erről írt a The Guardian brit napilap. Ferenc pápa oldott beszélgetésen mondta ezt az olasz püspökök társaságában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rohad a főváros úthálózata

Rohad a főváros úthálózata

Rohamosan romlik Budapest közúti infrastruktúrájának állapota, ez lehet a hétköznapi tapasztalata azoknak az autósoknak, akik napi szintet koptatják az aszfaltot Budapest útjain.
Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

Brüsszel tisztességtelenül járt el a magyar és az uniós gazdákkal szemben, amikor egyre szigorúbb szabályokkal növelte a termelők költségeit, és közben versenyre kényszerítette őket olyan, a közösségen kívüli termelőkkel, akikkel szemben semmilyen elvárást nem támasztott – mondta az agrárgazdasági kamara lapjának, a NAKlapnak adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!