2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Kaderják Péter: A magyar fogyasztó kerül a nemzeti energiastratégia fókuszába

A magyar fogyasztó kerül a jövőben is a nemzeti energiastratégia fókuszába, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése mellett - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Visegrádon, egy konferencián.

  • Kaderják Péter: A magyar fogyasztó kerül a nemzeti energiastratégia fókuszába

 Kaderják Péter a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) VIII. országos konferenciáján elmondta, hogy az új Nemzeti Energiastratégia kiemelt célja az energiafüggetlenség erősítése, a tiszta, okos, megfizethető energia megteremtésén keresztül.

A célt a kormány négy program mentén szeretné elérni úgy, hogy középpontba helyezi a fogyasztót, megerősíti az energiaellátás biztonságát, klímabarát módon alakítja át az energiaszektort és támogatja az energetikai innovációkat. A célok megvalósítását tematikus programok támogatják 40 projekten keresztül - fűzte hozzá az államtitkár.

Az ITM államtitkára bemutatta a Nemzeti Energia- és Klímastratégia fő projektjeinek, a kibocsátás-csökkentésnek és a klíma-alkalmazkodásnak a fontosabb elemeit, amelyek között megtalálható a dekarbonizált és rugalmas áramtermelés, a közlekedés zöldítése, az energiatudatos és modern magyar otthonok támogatása, a klímatudatos vízgazdálkodás, vagy a település klímavédelmi programok végrehajtása is.

Kaderják Péter az energiaellátás biztonságának megerősítésével kapcsolatban elmondta, hogy a kormány stratégiai céljai között szerepel az ország energiaimport-függőségének a csökkentése a hazai szénhidrogén- és megújuló erőforrások intenzívebb hasznosításával, a régiós áram és gázpiaci integrációk erősítése, valamint a földgáztárolói kapacitások jobb kihasználása.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a kormány végrehajtja az energiaszektor klímabarát átalakítását: csökkenti a villamosenergia-szektor szennyezőanyag-kibocsátását, támogatja az energiafogyasztás csökkentésére tett innovatív megoldások elterjedését és zöldíteni és versenyképesebbé kívánja tenni a távhőszolgáltatást.

Az energiaügyekért felelős államtitkár kitért arra, hogy a kormány szeretné kihasználni az energetikai innovációban és a klímaváltozás elleni küzdelemben rejlő gazdaságfejlesztési lehetőségeket a zöldítési programokon keresztül.

Kaderják Péter azt mondta, hogy a 2030-40-es célok elérésének jelentős még a becsült költsége is, a 2030-as célok 14 ezer, a 2040-esek 20,4 ezer milliárd forintba kerülnek úgy, hogy ehhez jön még a Paks2 beruházás 4 ezer milliárd forintos költsége és nincs benne a villamosenergia-hálózatok fejlesztésének minimálisan 500 milliárd forintosra becsült költsége.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Az amerikai segély Ukrajna szuverenitásának végét jelenti?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!