2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Kaderják Péter: A magyar fogyasztó kerül a nemzeti energiastratégia fókuszába

A magyar fogyasztó kerül a jövőben is a nemzeti energiastratégia fókuszába, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése mellett - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Visegrádon, egy konferencián.

  • Kaderják Péter: A magyar fogyasztó kerül a nemzeti energiastratégia fókuszába

 Kaderják Péter a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) VIII. országos konferenciáján elmondta, hogy az új Nemzeti Energiastratégia kiemelt célja az energiafüggetlenség erősítése, a tiszta, okos, megfizethető energia megteremtésén keresztül.

A célt a kormány négy program mentén szeretné elérni úgy, hogy középpontba helyezi a fogyasztót, megerősíti az energiaellátás biztonságát, klímabarát módon alakítja át az energiaszektort és támogatja az energetikai innovációkat. A célok megvalósítását tematikus programok támogatják 40 projekten keresztül - fűzte hozzá az államtitkár.

Az ITM államtitkára bemutatta a Nemzeti Energia- és Klímastratégia fő projektjeinek, a kibocsátás-csökkentésnek és a klíma-alkalmazkodásnak a fontosabb elemeit, amelyek között megtalálható a dekarbonizált és rugalmas áramtermelés, a közlekedés zöldítése, az energiatudatos és modern magyar otthonok támogatása, a klímatudatos vízgazdálkodás, vagy a település klímavédelmi programok végrehajtása is.

Kaderják Péter az energiaellátás biztonságának megerősítésével kapcsolatban elmondta, hogy a kormány stratégiai céljai között szerepel az ország energiaimport-függőségének a csökkentése a hazai szénhidrogén- és megújuló erőforrások intenzívebb hasznosításával, a régiós áram és gázpiaci integrációk erősítése, valamint a földgáztárolói kapacitások jobb kihasználása.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a kormány végrehajtja az energiaszektor klímabarát átalakítását: csökkenti a villamosenergia-szektor szennyezőanyag-kibocsátását, támogatja az energiafogyasztás csökkentésére tett innovatív megoldások elterjedését és zöldíteni és versenyképesebbé kívánja tenni a távhőszolgáltatást.

Az energiaügyekért felelős államtitkár kitért arra, hogy a kormány szeretné kihasználni az energetikai innovációban és a klímaváltozás elleni küzdelemben rejlő gazdaságfejlesztési lehetőségeket a zöldítési programokon keresztül.

Kaderják Péter azt mondta, hogy a 2030-40-es célok elérésének jelentős még a becsült költsége is, a 2030-as célok 14 ezer, a 2040-esek 20,4 ezer milliárd forintba kerülnek úgy, hogy ehhez jön még a Paks2 beruházás 4 ezer milliárd forintos költsége és nincs benne a villamosenergia-hálózatok fejlesztésének minimálisan 500 milliárd forintosra becsült költsége.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!