2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Gazdaság

ITM-államtitkár: A hatékonyság és a fenntarthatóság az építőipar legfontosabb kihívása

A kormány a hatékonyság javítását és a fenntarthatóságot tekinti a legfontosabbnak az építőipar előtt álló kihívások közül, így az állami támogatásokat is ennek megfelelően tervezi - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Portfolio Építőipar 2020 konferenciáján.

  • ITM-államtitkár: A hatékonyság és a fenntarthatóság az építőipar legfontosabb kihívása

Boros Anita szerint a technológiai fejlődés a piaci lehetőségek bővülését eredményezheti, általa a nagyobb cégek akár nemzetközi pályázatokon is versenyképesek lehetnek.

Az építőipar számára ugyanakkor a belföldi megrendelések is nagy lehetőséget jelentenek, hiszen csak az állami infrastrukturális beruházások értéke elérheti a 15 ezer milliárd forintot 2018 és 2023 között - tette hozzá.

Az államtitkár úgy véli, hogy a magyar építőipar a következő években is jól teljesíthet, ha folytatódik a technológiaváltás, a külföldön dolgozó szakemberek hazatérése, és az átállás a körkörös gazdaságra. Utóbbit azért is sürgetőnek nevezte, mert a Magyarországon évente keletkező 18 millió tonna hulladékból 6 millió tonna a bontási hulladék, aminek a 80 százaléka nem hasznosul újra, ráadásul nagyrészt illegálisan helyezik el szerte az országban.

A hulladékkezelés fejlesztése azért is fontos feladat, mert abból új építőipari alapanyagok állíthatók elő - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Európában már léteznek erre hatékony megoldások, Magyarországnak azonban nem csupán alkalmaznia kell a példaértékű eljárásokat, de vezető szerepet kell betöltenie az építési anyagok fejlesztésében. Boros Anita sürgette emellett a műszaki előírások megfeleltetését a fenntarthatósági szempontokhoz, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szintű környezet- és klímavédelmi vállalások az építőipar jövőjét is meghatározzák. Az új kihívásokhoz a kormány ágazati stratégiája is igazodik, ez hamarosan munkaerő- és lakáspiaci intézkedésekkel bővülhet az iparági egyeztetések végeztével - közölte az államtitkár. A technológiai fejlődés jelentőségét emelte ki a rendezvényen az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke is.

Koji László szerint a technológiaváltás világszinten is az építőipar legfontosabb kihívása, miközben a kisebb belföldi vállalkozások a bevételüknek mindössze 5 százalék költik fejlesztésre. Sürgette a piaci szereplők együttműködésének erősítését, a digitalizációt, és a szakemberek folyamatos képzését és továbbképzését.

Véleménye szerint a magyar cégeknek arra is készülniük kell, hogy az építőipar bővülése 2021-től mérséklődhet, és külföldi cégek is egyre nagyobb arányban jelenhetnek meg a belföldi piacon. Hátráltatja az ágazatot az is, hogy a visszajelzések szerint a számlák ötödét nem fizetik ki időben, 5 százalékához pedig csak nehezen vagy sehogy nem jutnak hozzá a cégek - tette hozzá. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!