2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Így csökkenthetik az autóhitelesek terheit

A bankok a kamatpolitika módosításával vagy a futamidő-hosszabbítással csökkenthetik az autóhitelesek terheit – ezt Varga Mihály mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

A nemzetgazdasági miniszter a svájci frank erősödésével rosszul járó hiteleseknek azt javasolta, hogy keressék fel az ügyfélsegítő programok miatt a hitelintézeteket. „A kormány magatartása az utóbbi időben egyértelmű volt. Mindig azt mondtuk, hogy a lakás, a ház egy olyan tulajdona minden embernek, aminek az elvesztése drámai hatást tud gyakorolni mind a személy, mind a család életére. Ház nélkül, fedél nélkül újrakezdeni egy életet nagyon-nagyon nehéz. Az autó tulajdonlása, az autó használata ettől picit eltér. Ennek az elvesztése is nagyon komoly problémát okozhat valakinek az életében, de talán más eszközökkel ez áthidalható. Én azt javaslom, hogy ilyenkor mindenki mérje fel a lehetőségeket. Nézze meg, hogy van-e arra mód, hogy a szerződésén változtasson. A bankok egyedi ügyfélsegítő programokkal rendelkeznek, amelyeket a jelzáloghiteleknél alkalmaztak már korábban. Most meg kell nézni, hogy van-e arra lehetőség, hogy a szerződésnek valamilyen módosítása megtörténjen. Esetleg futamidő-hosszabbítással csökkentsék a törlesztőrészletnek a nagyságát” – nyilatkozta a tárcavezető.

Varga Mihály arról is beszélt az interjúban, hogy marad, de csökkenhet a banki különadó, a ciklus végére pedig az egy számjegyű személyi jövedelemadó mellett bevezethetőnek látja a tíz százalékhoz közeli egykulcsos társasági adót is. A Tesco-üzletek bezárásával kapcsolatban pedig azt mondta, nem tart attól, hogy további bezárások és elbocsátások jönnek, mert a kiskereskedelem tavaly tíz százalékkal tudott növekedni, és a szakmai szervezetek szerint létszámhiány van a szektorban.

Rogán konzultációt sürget

 

Konzultációt sürget a bankok és az autóhitelesek között a Fidesz frakcióvezetője. A frankhitelek várható emelkedésére Rogán Antal azt mondta, ha a feleknek sikerül könnyítési feltételekről megállapodniuk, támogatni fogják javaslataikat.

– Az autóhiteleseknél ugyanúgy, mint a többi devizahitelesnél, májusban pénz áll a házhoz. Én őszintén remélem, hogy ez önmagában elég segítség lesz ahhoz, hogy a mostani árfolyam-növekedés hatásait jelentős mértékben kompenzálja. És ezért nem látok szükségesnek más lépést a következő időszakban, de konzultációra szükség van a bankok és az autóhitelesek között, hiszen ha kialakul egy olyan megoldás, amit a kormány támogatni tud, ami az ő megegyezésük, akkor erről nagyon szívesen hajlandók vagyunk tárgyalni – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!