2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:25

Gazdaság

Fájdalmas megszorítás és IMF-hitel jöhet a gyenge fizetőeszköz miatt

Újabb mélyponton a török líra – Törökország súlyos válságba sodródott. Elemzők szerint az elmúlt hónapok tendenciái alapján a kormánynak hamarosan fájdalmas megszorításokról kell döntenie, és az sem kizárt, hogy az IMF-hez kell fordulniuk mentőövért.

  • Fájdalmas megszorítás és IMF-hitel jöhet a gyenge fizetőeszköz miatt

A török valuta szerdán ismét vesztett értékéből a dollárral szemben. Pedig elemzők abban reménykedtek, hogy a hétfői mélypont után talán stabilizálódik az árfolyam. A tőkepiacok a hét elején rosszul reagáltak arra az amerikai bejelentésre, mely szerint a kormányzat megfontolja, hogy a fennálló viták miatt vámokkal fogja megnehezíteni a török áruk belépését az amerikai piacra.

A kétoldalú kapcsolatokat a szíriai konfliktus ellenkező megítélése, Andrew Brunson amerikai keresztény lelkész politikai indíttatású perbe fogása és a török elnöki rendszer bevezetése miatti amerikai bírálatok rontották meg az elmúlt időszakban. Washington az említett büntetőper miatt szankciókat vetett ki a török belügyminiszterre, illetve igazságügyi miniszterre, majd Erdogan elnök válaszlépésekkel fenyegetőzött.

„Ez már egy válság. És nagyon súlyos károkat okozhat a végén. A török gazdaság kilátásai nem túl fényesek: kétszámjegyű az infláció, ami nagyon rossz jel a vállalkozások, a fogyasztók számára” – mondta a Rabobank pénzügyi elemzője.

A pénzpiacok bizalmatlansága miatt a török líra idén már 27 százalékkal gyengült. A befektetők kivárnak, mi lesz az amerikai–török konfliktus kimenetele, és az sem tetszik nekik, hogy a török jegybank elvesztette függetlenségét, a gazdaságirányítást pedig folyamatosan központosítják. A Bloomberg elemzése szerint Törökország mára gyakorlatilag finanszírozhatatlanná vált, nem tud kötvényt kibocsátani, hisz senki nem veszi meg azokat.

Elemzők már az IMF mentőövét emlegetik, de Ankara erre még nem szánta rá magát. A valutaalapi orvosság, a megszorítások ugyanis életszínvonal-eséssel járnának, ami a rezsim lété fenyegető társadalmi elégedetlenséghez vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Turizmus világnapja

Radar - Turizmus világnapja

Rendhagyó túrákkal várták a látogatókat a lillafüredi Szent István barlangban a turizmus világnapja alkalmából. A cél, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható idegenforgalom fontosságára.
Radar – Tükörtojás sütés a betonon?

Radar – Tükörtojás sütés a betonon?

A klímaváltozás a nyakunkon van. Brazília legnagyobb városának utcáján azt demonstrálják hatalmas 3D-s szobrokkal, hogy a globális felmelegedés miatt, hamarosan tükörtojásokat lehet majd sütni az utcán, pusztán a nap erejével.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!