2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Gazdaság

Ezért bontakozott ki heves vita a minimálbér-tárgyaláson

A kormány támogatja a szakszervezeteket, hogy jövőre egységesen emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum. Javaslata azonban heves vitát váltott ki a felek között.

  • Ezért bontakozott ki heves vita a minimálbér-tárgyaláson

Új helyzet alakult ki, miután a kormány is egyetért a munkavállalókkal abban, hogy jövőre azonos mértékben emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulójában.

Ezzel 2022-ben a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedhetne, ami mindkettő esetében csaknem 20 százalékos növekedés lenne.

A szakszervezeti vezető szerint heves vitát váltott ki az ülésen a kormány legújabb javaslata, amely a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a vállalkozásokat a megemelkedő bérköltségért. Ez a kabinet számításai szerint mintegy 150 milliárd forintot hagyna a cégeknél, a szociális hozzájárulási adó (szocho) múlt héten bejelentett 4 százalékos csökkentése mellett, amely 500 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál. Palkovics Imre azt is jelezte, hogy a szocho 2,5 százalékos csökkentése már eleve be van tervezve a jövő évi költségvetésbe, amely csak júliustól lépne életbe, ezt azonban előrehozták januárra, és ehhez jön hozzá további 1,5 százalékos mérséklés.

El kell mozdulnia a kormánynak a szocho 4 százalékos csökkentésétől a megállapodás megkötéséhez

– szögezte le a VG-nek Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. A munkáltatói oldal képviselője úgy fogalmazott, hogy izgalmas volt a vita, amelyen megismerték a kormány legújabb javaslatát. Zs. Szőke Zoltán szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától származik az ötlet, amely a települési önkormányzatok által beszedett hipa elengedésével mintegy 150 milliárddal kompenzálná a cégeket. A munkáltatók nem értenek egyet a javaslattal, amely szerintük több dolgot összemos, ők továbbra is a szocho csökkentésében látják a megoldást. Zs. Szőke Zoltán azt elismerte, hogy ez a 150 milliárd már közel van ahhoz az összeghez, amivel elégedettek lennének – egy 5 százalékos szocho-csökkentéssel már nagyon közel lennének a megállapodáshoz. Ugyanakkor az Áfeosz-Coop elnöke nem zárkózott el teljes mértékben a kormány javaslatától, jelezve, hogy erről még egységes álláspontja sincsen a munkáltatói oldalnak. Jövő héten újabb egyeztetést tartanak a felek, ahol tovább közelíthetnek az álláspontok.

Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!