2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Gazdaság

E nélkül nem lehet földterületet bérelni

Keresett a földművesvégzettség – ennek hiányában ugyanis mostantól új földterületet nem lehet sem bérelni, sem vásárolni. Eddig mindössze 5627 természetes személy és 31 gazdasági szervezet regisztrált a földhivataloknál. Egy kormányrendelet hiányában a helyi földbizottságok sem álltak még fel, az átmenet alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a feladatokat.

Zsédely Rudolf több mint húsz éve gazdálkodik. 2012 óta terjeszkedne, megvenne egy új földdarabot; már az előleget is befizette, mégsem került birtokon belülre, a földhivatal a törvényben előírt végzettség hiányában nem regisztrálta. „Kitöltöttem a papírt, bevittem az oklevelemet, megnézték a számítógépen, és megállapították, hogy növényvédelmi üzemmérnök nincs a lajstromban. Hiába végeztem el, és hiába kaptam meg 1974. január 26-án az oklevelet” – mondta a gazdálkodó.

Májustól csak azok bérelhetnek, vásárolhatnak új földterületet, akiknek földművesvégzettségük van. A papír nemcsak a mezőörsi gazdálkodónak hiányzik. Egy Tolna megyei majorban az aranykalászos-képzésen a hallgatók éppen a záróvizsga feladatait teljesítik. „Jelentkeznek olyanok, akik mezőgazdasággal foglalkoztak már öt-tíz-húsz éve is és olyanok is, akik – akár orvosként, ügyvédként – földbirtokvásárlással vagy földbirtokszerzéssel kapcsolatban szeretnének térhez jutni, de nincs megfelelő végzettségük” – mondta Somogyi Imre oktatási referens.

A vidékfejlesztési tárca azt ígéri, változtatnak a jogszabályokon. „Bővítjük azoknak a körét, akik földművesnek számítanak, akiknek megvan a megfelelő végzettségük ahhoz, hogy földművesként nyilvántartásba vegyük őket” – mondta Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A földügyletekhez azonban nemcsak a papír hiányzik, egy kormányrendelet hiányában a helyi földbizottságok sem álltak még fel. Ezek szerepét átmenetileg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökségei veszik át. „Abszolút felkészültünk rá. Nagyon átlátható eljárásrendet dolgoztunk ki. A megyei elnökség hozza meg formálisan a döntést, ugyanakkor minden esetben meg kell hallgatnia a település agrárgazdasági véleményét, a területileg illetékes agrárbizottsági vélemény birtokában kell állást foglalnia. Az eljárás az elejétől a végéig nyilvános” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke.

Az elnök szerint várható volt, hogy röviddel az új földforgalmi törvény hatálybalépése után kevesebb földadásvétel jön létre. Győrffy Balázs azonban arra számít: amint a szereplők megszokják az új szabályokat, a piac is helyreáll.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!