2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Az unió elismeri a magyar foglalkoztatáspolitika eredményeit

MTI

2020. március 4., szerda 16:25

Az Európai Bizottság elismeri a foglalkoztatást segítő intézkedések 2010 óta elért eredményeit, így egyebek között a munkanélküliség csökkentését, a bérek emelkedését és a munkaadókat terhelő járulék mérséklését - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bodó Sándor ismertette a Magyarországról készült friss országjelentés foglalkoztatáspolitikához kapcsolódó elemeit, és elmondta, hogy jelentősen javult a munkaerő-piaci helyzet az elmúlt tíz évben, főként a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. A fenntarthatóság irányába mozdult el a foglalkoztatás szerkezete, folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, jelenleg 90 ezer, és egyre többen dolgoznak a versenyszférában - közölte.

A bizottság által készített jelentés elismeréssel szólt a munkaadókat terhelő járulék, a szociális hozzájárulási adó csökkentéséről, amelynek mértékét a kormány a 2016. évi 27 százalékról 2019-re 17,5 százalékra mérsékelte. A szocho további csökkentése a kormány tervei között szerepel - jelezte Bodó Sándor.

Ismertetése szerint a munkanélküliség jóval a 2010-es szint alá csökkent, most 3,4 százalékon áll. Fontos javulás, hogy a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 10 százalékos, míg 2010-ben még 30 százalék közelében volt.

Bodó Sándor kiemelte, a jelentés elismerte a bérek növekedését, amelyben nagy szerepet játszott a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatos emelkedése. Ezen felül a bizottság méltatta azt az idén életbe lépett szabályt is, amelynek köszönhetően 2020-tól a személyi jövedelem adó alól mentesülnek a 4 gyermekes édesanyák. A jelentés szerint mindezek a kedvező munkaerő-piaci folyamatok hozzájárulnak a szegénység csökkentéséhez. Bodó Sándor beszámolt arról is, hogy a jelentés az elismerések mellett kritikákat is megfogalmazott a magyar munkaerőpiacról, és javaslatokat tartalmaz a helyzet további javítása érdekében.

A jelentésben felhívták a figyelmet az országon belüli foglalkoztatási különbségekre, a közfoglalkoztatottak számának további csökkentésére, és jelezték, javítani kell a munkaerő termelékenységét - ismertette. Elmondása szerint a bizottság a megváltozott munkaképességűeknél azt javasolta, kapjanak lehetőséget arra, hogy a versenyszférában is el tudjanak helyezkedni. Erre vonatkozóan a kormány kísérleti programot indít öt észak-magyarországi megyében, és ha ez sikeres lesz, akkor a tapasztalatok felhasználásával dolgozzák ki, hogyan segíthetik a megváltozott munkaképességű dolgozók munkába állását a versenyszektorban - mondta az államtitkár. Ezen felül a bizottság kérte, hogy a kormány tegyen meg minél többet az egyes társadalmi csoportok felzárkóztatásáért. A jelentésben konkrét javaslatot a kismamákra vonatkozóan tettek, így a gyermekeik bölcsődei elhelyezésének támogatására, valamint, hogy legyenek számukra elérhető képzések.

Bodó Sándor kérdésére válaszolva elmondta, hogy a jelentésben elismerték a munkaerő-piaci reformprogram pozitív hatásait is, a program áprilistól már országos szinten fog működni. A következő időszakban pedig egy olyan programot akarnak kialakítani, amely az inaktívak felkutatására szolgál, hogy megtudják pontosan hányan vannak, miből tartják fenn magukat. A cél, hogy regisztrálni tudják ezeket a személyeket a foglalkoztatási osztályoknál - mondta az államtitkár.

MTI