2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Az árversenynek vége, jön a fix rezsióradíj

Véget ér az árverseny a vagyonvédelemben: napokon belül 1700-1800 forintos, nettó rezsióradíjat vezetnek be az ágazatban. A vagyonvédelemben – az építőipar és a mezőgazdaság után – a leggyakoribb a feketemunka. A szakemberek becslése szerint a vagyonőrök egyharmada dolgozhat feketén. A rezsióradíj bevezetése ennek vethet véget.

Több mint százezer embert foglalkoztatnak a vagyonvédelmi vállalkozások Magyarországon, a vagyonőrök többen vannak mint a rendőrök, vagy a polgárőrök. A közbeszerzési pályázatokon gyakran az döntött, hogy melyik cég ajánl alacsonyabb díjat, így olyan ajánlatok is nyerhettek, amelyekből a minimálbér és annak közterhei sem voltak kifizethetők.

A napokban megjelenő belügyminiszteri rendelet 1700-1800 forintban határozza meg majd a rezsióradíjat. „Eddig olyan nyomott árak voltak, amikből a nettó órabért tudták kifizetni a vagyonőrnek. Nem tudták befizetni a közterheket a legtöbbször, vagy pedig nem tudták kifizetni azokat a szükséges járulékos költségeket: a munkaruhát, a kommunikációs és egyéb költségeket, a képzés költségeit, amelyek viszont megjelentek, hisz' amikor egy őrnek dolgoznia kell fegyverrel, évi négy lőgyakorlat kötelező, a rendőrség ellenőrzi” – mondta Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.


A rezsióradíjat várhatóan már idén érvényesíthetik a közbeszerzési pályázatoknál a vagyonvédelmi cégek. Ha valaki ennél alacsonyabb ajánlatot ad, akkor a Közbeszerzési Hatósághoz fordulhat a kamara. „Nagyon bízunk benne, hogy esetlegesen közbeszerzési eljárásoknál már nemcsak az ár lesz az első számú bírálati szempont, hanem egyéb szakmai aspektusok is előtérbe kerülhetnek. Illetve mi alapvetően azt várjuk, hogy innentől kezdve a vagyonőröknek a bérezése – idézőjelben – kifehéredik” – fogalmazott Kis Tamás koordinációs igazgató. Ezzel párhuzamosan a szakmai színvonal emelkedésére számítanak a szakemberek. A kamara mindenesetre az első lépést megtette: az elmúlt egy évben hetvenezer vagyonőrnek tartottak – a jogszabályi változások miatt – 40 órás továbbképzést. A tanfolyam végén valamennyi vagyonőrnek vizsgáznia kellett. „Szerencsésen változott a helyzet tavaly szeptember elsejétől, az úgynevezett új OKJ-s képzések léptek hatályba. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák és a személy- és vagyonőrök képzése is megváltozott” – nyilatkozta Birtalan Géza oktatási, szakképzési elnökhelyettes.

A szakemberek szerint az óradíj emelése után is megéri majd a vagyonvédelmi vállalkozással szerződniük a cégeknek, mert még mindig olcsóbb lesz, mint saját alkalmazottal elvégeztetni a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!