2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 03:00

Gazdaság

Aszály: nem bújnak elő a gombák

Az aszály miatt hiánycikk az erdei gomba a piacokon. Szakemberek szerint többnapos intenzív eső kellene ahhoz, hogy a gombák újra kibújjanak a föld alól.

Lassan meg kellene jelennie az őzláb gombának, a tuskó gombának és a gyűrűs tuskónak is. Ennek ellenére a pécsi vásárcsarnokba utoljára a nyár közepén hoztak vizsgálatra erdei gombát a gyűjtők. Völgyi István gombaszakellenőr a Hír Televíziónak elmondta: „Annyira nincsen erdei gomba, hogy körülbelül két és fél hónapja egy szem gombát sem hoztak a vásárcsarnokba. Még a júniusi nagy esőzések után volt még némi gombafelhozatal, azután mintha egyszerűen elvágták volna.”

A kalászos gabonáknak is rosszat tett a száraz, forró nyár: az idén 8 százalékkal nagyobb területen, az előző évinél 2 százalékkal kevesebb, 5,5 millió tonna kalászos gabona termett a kedvezőtlen időjárás miatt. Az aszály hungarikumokat is veszélyezteti: a szokásos termés fele várható az ország egyik legismertebb fűszerpaprika-termő területén, a Tolna megyei Bogyiszlón. A szélsőséges időjárás miatt hazánk borbehozatalra szorul, emiatt fokozattan ellenőrzik a borok eredetét

A köztudatban az terjedt el, hogy nagyobb esőzés után jelennek meg a gombák az erdőben. A tudományos magyarázat azonban ennél összetettebb. A gomba a föld alatt éli vegetatív fázisát, ha kibújik, akkor fordul termőre. Erre két feltétel esetén van lehetősége – magyarázta el Salamonné Albert Éva Pécsi Tudományegyetem Növényrendszertani Geobotanikai Tanszékének docense. „Az egyik az, amikor tápanyaghiányossá válik a környezet, a másik, amikor hideghatás éri a gombát. Hogyha az esővel szeretnénk ezt összekapcsolni, akkor az azt jelentené, hogy a nagyobb mennyiségű eső lehűti a talajt. A gomba átkerül a termőtestfejlesztő fázisába, és ha megfelelő mennyiségű esőhöz jut, akkor kifejleszti a föld feletti részeit is – mondta Salamonné Albert Éva.

Több hónapos aszály esetén azonban a talaj annyira felmelegszik, hogy csak hosszabb hideghatás, azaz nagyobb esőzés esetén jelennek meg a termések. Ez annyit jelent, hogy rövid ideig tartó záporokat követően sem lesz gomba az erdőkben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!