2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Bogyiszlót súlyosan érinti az aszály

2012. szeptember 16., vasárnap 17:19

Az aszály miatt a szokásos termés fele várható az ország egyik legismertebb fűszerpaprika-termő területén, a Tolna megyei Bogyiszlón. A gazdák egy része még bízik abban, hogy a következő néhány hétben csapadékos lesz az idő, ez ugyanis kedvezően befolyásolná a minőséget.

Az ország egyik legismertebb fűszerpaprika-termő vidékén szomorú látványt mutatnak az ültetvények. A szárak és a levelek szinte teljesen elszáradtak, a paprikák kicsik és aszottak. Van olyan gazda, aki a csapadék hiányát öntözéssel próbálta pótolni, az eredmény mégis lehangoló. A korábbi évekhez képest feleannyi termés várható.

A gazdák egy része nem bízik abban, hogy szeptember második felében csapadékosra fordul az időjárás, elkezdte szedni a paprikát. Pedig nagyobb mennyiségű eső után vízzel teltebb lehet a termés, ami a minőséget kedvezően befolyásolhatja.

A kisebb mennyiség miatt nem lesz drágább a fűszerpaprika, hiszen a brazil, kínai és spanyol import szinten tartja az árakat. A hazai őrölt paprika kilója minőségtől függően évek óta 2500–3000 forint között van.

Forrás: Hír TV