2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

"Álmegoldások születnek a bankszövetség részéről"

A kormány november elsejéig nem avatkozik be a bankok és a devizahitelesek ügyének rendezésébe. Azt követően, ha nem lépnek érdemben a pénzintézetek, a kormány terjeszt be megoldási javaslatokat a parlamentnek – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Közben a CÖF egyeztetést sürget a pénzintézetekkel. Ők a hónap elején ülnének asztalhoz a bankokkal.

A miniszterelnök háza után az egyik pesti banknál vert tábort a magát otthonvédő szervezetnek tituláló Nem adom a házamat! mozgalom. A pénzintézetre plakátokat ragasztottak, és hungarocell csákányokat támasztottak a falához. A mozgalom vezetője ingatlanközvetítő, aki annak idején devizahiteleket is értékesített több bank megbízásából. „Bankvezetői szinten tudhatták előre ezt a csalást. Én nem gondolom, hogy a fiókvezetők tudták, vagy az ügyintézők, inkább az a problémám velük, hogy nem állnak ki és nem mondják el, hogy ők bizony, ha nem is tudtak róla, de átverték az embereket” – nyilatkozta Póka László a Hír Televíziónak.

A Civil Összefogás Fórum szerint a bankok szándékosan adósították el az ügyfeleket azzal, hogy elhallgatták előlük az árfolyam-különbözet kockázatait. „A bankszövetség még nem tette le a javaslatát. És ez egyre csak húzódik, az idő telik – fogalmazott Csizmadia László. – A kormány egyértelműen megfogalmazta, hogy a civileknek és a bankszövetségnek meg kell állapodni, és a devizahitelesek szerződéseiben lévő hibákat ki kell javítani. Na most mi erre készen állunk, számos megoldásunk van, de álmegoldások születnek a bankszövetség részéről” – vélekedik a CÖF alapítója.

A kormány november elsejéig adott határidőt a bankoknak arra, hogy önként, az ügyfelek javára módosítsák a devizahitel-szerződéseket. A nemzetgazdasági miniszter egyelőre kivár. „Amennyiben október végéig, tehát november elejéig a bankok nem lépnek érdemben, akkor kerül majd sor a kormány javaslatainak a beterjesztésére – fogalmazott Varga Mihály. – Itt is szeretném azt mondani, hogy ismerve a korábban megtett lépéseket, akár eszközkezelő lakásvásárlásra, akár végtörlesztés, akár árfolyamgát-intézkedés, a fedezet a költségvetésben rendelkezésre áll” – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

A Jobbik családi csődvédelemmel mentené a fizetésképtelenné vált devizahiteleseket, akiknek jogvégzett ember segítene újratárgyalni a szerződést a bankkal. „Új, már a családok törlesztő képességét figyelembe vevő megállapodás szülessen, amit mentesítenénk a banki környezetszennyezéstől, az indokolatlan banki áthárításoktól – mondja Z. Kárpát Dániel. – Egy második pillér értelmében pedig ez az ingyenes segítő személy ingyenes átképzési programok felé is közvetítheti azokat a családtagokat, akik vissza kívánnak térni a munkaerő-piacra, hiszen az eladósodás és az álláshely elvesztése nagyon sokszor kéz a kézben jár” – teszi hozzá a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Jobbik határozati javaslatát a fogyasztóvédelmi bizottság nem vette tárgysorozatba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
A nap kérdése

A nap kérdése

Tart a közel-keleti háborús konfliktus eszkalációjától?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!