2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Gazdaság

"Álmegoldások születnek a bankszövetség részéről"

A kormány november elsejéig nem avatkozik be a bankok és a devizahitelesek ügyének rendezésébe. Azt követően, ha nem lépnek érdemben a pénzintézetek, a kormány terjeszt be megoldási javaslatokat a parlamentnek – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Közben a CÖF egyeztetést sürget a pénzintézetekkel. Ők a hónap elején ülnének asztalhoz a bankokkal.

A miniszterelnök háza után az egyik pesti banknál vert tábort a magát otthonvédő szervezetnek tituláló Nem adom a házamat! mozgalom. A pénzintézetre plakátokat ragasztottak, és hungarocell csákányokat támasztottak a falához. A mozgalom vezetője ingatlanközvetítő, aki annak idején devizahiteleket is értékesített több bank megbízásából. „Bankvezetői szinten tudhatták előre ezt a csalást. Én nem gondolom, hogy a fiókvezetők tudták, vagy az ügyintézők, inkább az a problémám velük, hogy nem állnak ki és nem mondják el, hogy ők bizony, ha nem is tudtak róla, de átverték az embereket” – nyilatkozta Póka László a Hír Televíziónak.

A Civil Összefogás Fórum szerint a bankok szándékosan adósították el az ügyfeleket azzal, hogy elhallgatták előlük az árfolyam-különbözet kockázatait. „A bankszövetség még nem tette le a javaslatát. És ez egyre csak húzódik, az idő telik – fogalmazott Csizmadia László. – A kormány egyértelműen megfogalmazta, hogy a civileknek és a bankszövetségnek meg kell állapodni, és a devizahitelesek szerződéseiben lévő hibákat ki kell javítani. Na most mi erre készen állunk, számos megoldásunk van, de álmegoldások születnek a bankszövetség részéről” – vélekedik a CÖF alapítója.

A kormány november elsejéig adott határidőt a bankoknak arra, hogy önként, az ügyfelek javára módosítsák a devizahitel-szerződéseket. A nemzetgazdasági miniszter egyelőre kivár. „Amennyiben október végéig, tehát november elejéig a bankok nem lépnek érdemben, akkor kerül majd sor a kormány javaslatainak a beterjesztésére – fogalmazott Varga Mihály. – Itt is szeretném azt mondani, hogy ismerve a korábban megtett lépéseket, akár eszközkezelő lakásvásárlásra, akár végtörlesztés, akár árfolyamgát-intézkedés, a fedezet a költségvetésben rendelkezésre áll” – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

A Jobbik családi csődvédelemmel mentené a fizetésképtelenné vált devizahiteleseket, akiknek jogvégzett ember segítene újratárgyalni a szerződést a bankkal. „Új, már a családok törlesztő képességét figyelembe vevő megállapodás szülessen, amit mentesítenénk a banki környezetszennyezéstől, az indokolatlan banki áthárításoktól – mondja Z. Kárpát Dániel. – Egy második pillér értelmében pedig ez az ingyenes segítő személy ingyenes átképzési programok felé is közvetítheti azokat a családtagokat, akik vissza kívánnak térni a munkaerő-piacra, hiszen az eladósodás és az álláshely elvesztése nagyon sokszor kéz a kézben jár” – teszi hozzá a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Jobbik határozati javaslatát a fogyasztóvédelmi bizottság nem vette tárgysorozatba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!