A vendégek megélénkült érdeklődése, az országszerte egyre gyarapodó tavaszi, nyári előfoglalások alapján szinte biztosra vehető, hogy
az idén nagyobb lesz az országon belüli utazások iránti kereslet és a belföldi turizmus éves vendégforgalma
az előző esztendő kiugró főszezoni eredményeinél. Ha maholnap kinyitnánk, rövid időn belül telítődnének a szálláshelyek nemcsak a Balatonnál, hanem több vidéki térségben is.
Jelentős igény mutatkozik a hónapok óta nélkülözött turisztikai kikapcsolódásokra, az élet újraindulására.
Az előzetes foglalások alapján már április elejétől jelentős lenne a vendégérkezések aránya a szállodákban, húsvétra pedig teljesen felpöröghetne a belföld – mondta a Magyar Nemzetnek Flesch Tamás.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke közölte: a fokozatos és főként a vírusfertőzések szempontjából biztonságos újraindulás érdekében
azt szorgalmazzák, hogy a kormány már a nyitástól tegye lehetővé azon lakosok korlátozás nélküli, szabad utazását, vendéglői időtöltését, akik az állami vakcinaigazolványnál ismertetett feltételek alapján védettnek számítanak
a koronavírussal szemben, vagyis akár már most élhetnének a szolgáltatásokkal.
Ha a kormány találna rá megoldást, hogy a beoltott utazók, illetve azok, akik felgyógyultak a Covid-betegségből, járhassanak szállodába, vendéglőbe, az nagy segítség lenne. Konkrét szabályok mentén, pontosított időpontokkal a hosszas kényszerszünet után végre előre tervezhetnének az üzemeltetők, akárcsak a vendégek – fogalmazott Flesch Tamás.
Mint mondta, a szolgáltatók a tavalyi tapasztalatokra építve ebben az évben is kiemelten kezelik a már bevált járványvédelmi gyakorlatokat, amelyekhez megtörténtek a szükséges beruházások, újratervezések. Úgy fogalmazott:
a magyarországi szálláshelyek a 2020-as szezonban már bizonyították a megbízhatóságukat a külföldi lehetőségekkel szemben
még soha ennyi magyar nem döntött az itthoni nyári lehetőségek mellett, mint az előző, vízválasztó évben.
Az elkövetkező időszakban elsőként a vidéki Magyarországon indulhatna újra az utazási hullám, ehhez körülbelül két hét alatt üzemképessé válna a szállodák többsége.
A teljes cikk ITT olvasható.
Kapcsolódó:
Gasztronómiai szövetség: Ha vendég van, minden van