2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

A tisztes vállalkozók létét fenyegetik az áfacsalók

Áfacsökkentést vagy a fordított áfa bevezetését szeretnék elérni a lisztpiac szereplői. Az áfacsalók ugyanis nemcsak a költségvetést rövidítik meg, hanem a malmokat is. Az adóhatóság idén fokozottan figyel az ágazatra.

Ömlesztve, nagy tömegben szállítható, egyedileg be nem azonosítható termékek – ezek az áfacsalók célpontjai. Becslések szerint a lisztpiac negyedét érintheti a csalás. „Általában nem közvetlenül a malom szállítja a lisztet, hanem megveszi egy kereskedelmi kft., amely vagy egy hajléktalannak vagy egy nímandnak a nevén van. Az a kft. pedig, amelyik majd eladja ezt a lisztet a sütőipari vállalatnak, az áfát nem fizeti be” – magyarázza Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségének elnöke.

Az áfacsalások nemcsak a költségvetést rövidítik meg, hanem a legális vállalkozások létét is veszélyeztetik. A csalók viszonylag könnyen értékesítik árujukat, mivel a kereskedelmi láncoknak viszonylag kevés lehetőségük van beszállítóik ellenőrzésére.

A gabonafeldolgozók szerint az egyik megoldást az áfacsökkentés jelenthetné 27 százalékról 5 százalékra. De az is segítene, ha a gabonapiachoz hasonlóan a lisztpiacon is bevezetnék a fordított áfát. „Ez nagyon sokat jelentett, mert a piac megtisztult. Az addigi kóklerek, akik azzal foglalkoztak, hogy feketén vásárolgattak, táskából, a föld szélén, eltűntek. Nem volt értelme ezzel foglalkozniuk. Most már sokkal tisztább a piac és sokkal egyértelműbben, tisztán működik” – mondta Lakatos Zoltán a Bruttó című műsornak.

A gabonafeldolgozók már az adóhatósággal is tárgyaltak, idén a NAV kiemelten figyel a malomiparra. Rendszeresek az ellenőrzések a közutakon is, elsősorban a román és a szlovák határszakaszon. A komoly csalókat azonban általában a revizorok buktatják le. „Például az is előfordult, hogy egy több tonnás szállítmányt egy negyedik emeleti lakásba címeztek, és raktára pedig egyáltalán nem volt a cégnek. Ez már elég alapos gyanúra ad okot. De az is előfordult, hogy tartozása volt a címzettnek, ilyen esetekben akár le lehet foglalni a szállítmányt is” – mondta Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője.

A malomipari termékek gyártásával foglalkozó cégeknél 2008–2013 között több mint kétmilliárd forint adókülönbözetet tárt fel az adóhatóság, tavaly négy ellenőrzés zárult százmillió forintot meghaladó összegű nettó adókülönbözetet állapított meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!