2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

A szőlő még behozhatja a lemaradást

A kései vetés miatt gyengébb termésre számítanak idén a gazdák. A szőlőtőkék is megérezték az elhúzódó telet, de az idei évjárat minőségét csak a következő hónapok időjárása fogja eldönteni.

Az ország többi részéhez hasonlóan Baranyában is sok eső esett, háromszor annyi, mint egy éve. A gazdák néhány hete kezdték el a vetést, de csak ott, ahol nincs belvíz. A munka szinte éjjel-nappal folyik, maximális gépkihasználtsággal próbálják behozni a lemaradást.

„Egy olyan 20-60 százalékos lemaradás tapasztalható. Tavaly ilyenkor a növényeknek a nagy részét szinte elvetették – közölte a baranyai földművelésügyi igazgatóság referense. – Az idei évben pedig példaként említeném talán a kukoricát, ahol olyan egynegyede van talán még elvetve a tervezett területnek” – nyilatkozta Kalapáti Csaba.

A szőlőtőkék is megérezték a hosszú, csapadékos telet. Elsősorban a fiatalabb ültetvényekben nagy a kár, mert a gyökereik nem elég fejlettek.

A szakemberek a késői vetés miatt az átlagosnál gyengébb termésre számítanak. A szőlő még behozhatja a lemaradást, a 2013-as évjárat minősége a következő hónapok időjárásától függ.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!