2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

A kiszámíthatóságot kérték számon a kormányon

A kiszámítható gazdasági környezet és a gazdasági szereplőkkel folytatott előzetes konzultáció állíthatná helyre a befektetők bizalmát – a Magyar Európai Üzleti Tanács szerint. A külügyi és külgazdasági államtitkár a multicégek vezetőinek azt mondta: a Magyarország iránti bizalom épülését az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése segíti a leghatékonyabban.

Bizalom és hitelesség címmel adta ki éves jelentését a Magyar Európai Üzleti Tanács, a Magyarországon működő multinacionális cégek szervezete. A külügyi és külgazdasági államtitkár a bemutatón azt mondta: Magyarország megfelelt a kihívásoknak, csökken az államadósság, és nő a versenyképesség, miközben sikerült megőrizni az ország politikai és társadalmi stabilitását. „Büszkék vagyunk arra, hogy azon öt európai uniós ország közé tartozunk, amely egyébként már a harmadik éve képes arra, hogy évről évre csökkentse az államadósságát. És büszkék vagyunk arra is, hogy ellentétben a korábbi esztendőkkel, fenntartható módon 3 százalék alatt tudtuk és tudjuk tartani a magyar költségvetés hiányát. Jelentősen hozzájárulva ezzel a Magyarország iránti bizalom épüléséhez” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A nemzetközi cégek vezetői a kiszámíthatóságot kérték számon a kormányon. „Amikor az anyavállalataink vezetése előtt helyzetképet adunk Magyarországról mostanában, mondataink ma súlyosabbak, mint korábban voltak. Olyan sokat beszéltünk a kiszámíthatóság hiányáról, hogy az már szinte kiszámíthatóvá vált” – mondta Erényi Balázs, a Shell Hungary igazgatósági elnöke.


Egyes vállalatvezetők a fejlesztések elmaradását sem zárták ki. „A rövid távú, rendkívüli adóbevételek ára sok esetben a hosszú távú fejlesztések elmaradása” – jelentette ki Mészáros Zoltán, a Philips Hungary ügyvezető igazgatója.

Az energetikai cégek vezetőinek pedig elsősorban a rezsicsökkentés fáj. „Magyarországon a rezsicsökkentés mellett a szektor adóterhelése emelkedik, annak ellenére, hogy a válságadók kivezetésre kerültek. A szolgáltatók terheit tovább növeli a szociális közműtörvény, ami a recesszióval összeadódva igen nehéz működési környezetet teremt. Számolni kell azzal, hogy ilyen környezetben csak korlátozott befektetések várhatóak, amelyeknek komoly kihatása lehet a gáz- és áramellátásra” – hangsúlyozta Csiba Péter, a GDF Suez országmegbízottja.

Válaszában Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy milyen állapotban volt az ország 2010-ben, most pedig a saját lábán áll. „Bizonyos intézkedéseket nagyon gyorsan kellett meghozni. Válság és törékeny gazdasági környezet idején a gyorsaság és a rugalmasság két nagyon fontos érték.”

Az egyik világcég vezérigazgatója szerint az, hogy Magyarország más úton jár, mint a többi uniós tagállam, nem jelenti azt, hogy ez az út sikertelen. A vállalatvezetők jó intézkedésnek nevezték a munkát terhelő adók csökkentését, a tőkejövedelmek kedvező adóztatását és a kisvállalkozók adózásának egyszerűsítését is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!