2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Ötvenmilliárdos oktatási fejlesztés

Hír TV

2020. január 23., csütörtök 12:03

50 milliárd forintos a hazai köznevelési intézmények fejlesztését segítő hitelszerződést kötött a magyar állam és az Európai Beruházási Bank. A dokumentumot Liliana Pavlova a pénzintézet alelnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter írta alá. Az eseményen a magyar tárcavezető kiemelte: hitelből 8 új iskola épül, 16 pedig új osztálytermekkel bővül. 20 intézményben pedig tornacsarnokot építenek és létesül 26 tanmedence illetve 17 új kézilabdacsarnok is.

Hozzátette: ezek a beruházások teszik kézzelfoghatóvá az oktatási intézményekre fordított kiemelt kormányzati figyelmet.

Varga Mihály elmondta, hogy a most induló program része a kormány átfogó oktatásfejlesztési lépéseinek.

Felidézte: 2016 júniusban 15 milliárd forintos keretösszeggel írták alá az első hitelszerződést az EBB-vel, a források országosan 19 iskola tanteremfejlesztéséhez, 27 tanuszoda, 26 tanterem építéséhez, valamint 63 óvoda felújításához járultak hozzá. Mindezeken túl 160 sportinfrastruktúra fejlesztést is finanszíroztak, sportpályák, termek, öltözők felújítása valósult meg. Ennek a folytatására került most sor. Az EBB-vel kötött szerződés erősíti az egyre kedvezőbb nemzetközi megítélést is a magyar gazdaságpolitikáról- tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az országot minden hitelminősítő befektetési kategóriába sorolta, 2016-ban és tavaly is további felminősítések következtek, ami csökkentette az adósságfinanszírozást. Egyre pozitívabb a magyar gazdaság és a magyar emberek teljesítményének külföldi megítélése - húzta alá. A magyar gazdaság 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt és 2019-ben is 5 százalék körüli növekedés valósult meg az előzetes adatok szerint, ezzel az első háromban van az európai országok között. A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményre képes, így lesz ez idén is, a növekedés szerkezete kedvező.

Kitért arra, hogy Magyarország fontos partnere az EBB-nek fejlesztési és finanszírozási oldalról egyaránt. Fontos szempont hogy a bank nem profitorientált szervezetként kedvező feltételekkel tud hitelt nyújtani, hosszú lejárattal, alacsony kamatozással, a források felhasználása a gazdaság versenyképességének növekedéséhez járul hozzá, az adósságszerkezet javításához. A fejlesztéseknek határidőre kell megvalósulniuk, eziránt Magyarország elkötelezett. Az országban már 1990 óta helyez ki hiteleket az EBB, elősegítve az ország felzárkózását, amely 2004 májusa óta részvényese a banknak. A tárcavezető köszönetet mondott az alelnöknek és kollégáinak a hitelszerződés előkészítéséhez nyújtott segítségért.

Lilyana Pavlova, az EBB bolgár alelnöke arról beszélt, hogy a megállapodás a jövőnek szól, a gyermekeknek, azzal a magyar oktatási rendszert fejlesztik. Az együttműködésük Magyarországgal és a pénzügyi tárcával kiváló, 9,4 milliárd euróra rúgott az eddigi EBB-hitelek értéke 2019 végéig. Tavaly több mint 700 millió euró összértékű megállapodást írtak alá Magyarországgal. A magyar oktatási rendszerbe eddig 911 millió eurót fektettek, ez a bank oktatási terület iránti elkötelezettségét mutatja. A program összhangban van a bank prioritásaival - mondta.

"Ezek a beruházások teszik kézzelfoghatóvá és láthatóvá azt a kiemelt figyelmet, amit az oktatási nevelési intézményekre és ezen keresztül értelemszerűen a gyerekekre kívánunk fordítani. Az iskolák megújulása és a fiatalok sportolási lehetősége ma már hozzátartozik a 21. századi oktatás fogalmához. Mindez szükséges ahhoz, hogy a rendszeres testmozgás szokássá váljon, kialakuljon az egészséges életmód szeretete, ami aztán elkísérhet mindenkit egy életen át."

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hír TV