2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 05:00

Gazdaság

17 önkormányzati PPP-s beruházást zárnak le

Még az idén 17 önkormányzati PPP-s, vagyis az állam és a magánszféra együttműködésével megvalósított beruházást zár le a kormány. A kabinet az önkormányzatok adósságterheinek enyhítéséért döntött a tornatermek, csarnokok és a tanuszodák ilyen szerződéseinek megszüntetéséről. Az intézkedés kilenc Somogy megyei települést érint.

Szennán 2006-ban készült el a sportcsarnok, több mint 900 millió forintba került. Az alig 600 fős település havonta 3,3 millió forintot fizetett az építtetőnek. 2010 óta azonban már nem tudtak törleszteni. „254 millió forintos tehertől szabadultunk meg, amit nem kell kifizetnünk a következő kilenc évben, illetve az elmaradások rendezve lettek most az adósságkonszolidációval, ami pedig 54 millió 880 ezer forint” – fogalmazott Salamon Gyula, Szenna polgármestere.


Nagybajom szintén 2006-ban kapott új csarnokot, ez a beruházás 1,6 milliárd forintba került. Eleinte tudott törleszteni az önkormányzat, két éve azonban már itt sem történt utalás. A településnek havonta 5,6 milliót kellett volna fizetnie. „Látszott, hogy nem bírunk vele. Csökkentek a helyi bevételeink is, tehát sok vállalkozás kisebb bevétellel dolgozott. Nem volt annyi létszám, tehát a helyi adóbevételek is kevesebbek voltak, meg ugye változtak a normatívák is, tehát kevesebb volt a pénzünk, amiből ezt a pénzt tulajdonképpen elő kellett volna teremteni” – nyilatkozta Czeferner Józsefné polgármester.

Az intézkedés 17 települést érint, közülük kilenc Somogy megyében található. „A néhány száz lelkes falvakban több százmillió forintos beruházásokat finanszírozott a korábbi kormány PPP-konstrukcióval. Gyakorlatilag egyáltalán nem lehetett látni, hogy mi lesz a vége. Ezen települések számára a teljes ellehetetlenülés, a fizetésképtelenség és a csőd kódolt volt. Mára eloszlott a köd, a kormány őket is megsegítette” – szögezte le Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke.

A települések ezután maguk működtetik a tornacsarnokokat és a tanuszodákat. Ezek is költségekkel járnak, de jóval kisebb összegekről van szó, mint amekkorák a törlesztőrészletek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!